Slovenija > Komentarji in kolumne
171 ogledov

"Kdo je čefur? Vsi smo čefur!"

Zdi se, da Janša ne razume, da ljudje v trenirkah niso glasovali za Jankovića, ampak proti njemu.

Tjaša Pureber | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan
Morda je kdo mislil, da so minili časi, ko so ljudje iz solidarnosti z zatiranimi in v protest proti nestrpnosti govorili: vsi smo prebežniki, vsi smo ženske, vsi smo Romi, vsi smo izbrisani. SDS je z nestrpnim zapisom in poznejšim neprevzemanjem odgovornosti zanj pokazala, da je skladba Magnifica Kdo je čefur iz naslova tega komentarja aktualnejša kot kadarkoli prej.

Tovrstne izjave v SDS niso novost. Janša je nedavno govoril o pozivanju ljudi, ki so državljanstvo pridobili pozneje, naj volijo Jankovića, Zver o tem, da so se v zadnjem hipu mobilizirali priseljenci iz blokovskih naselij, Rupar o zakonskem pregledu mednožja.

To je politika, ki je lahko nevarna, saj signalizira, da je nestrpnost dovoljena tudi na ulici. V SDS pa so tako pokazali tudi temeljno nerazumevanje svojega drugega zaporednega poraza na parlamentarnih volitvah.

Kdo so ljudje v trenirkah? Tako imenovani ljudje v trenirkah niso toliko volili za Jankovića, kot so glasovali proti politikom, ki so jih 20 let s svojimi potezami sistematično odrivali na socialni in ekonomski rob.

Ljudje v trenirkah niso priseljenci, ampak vsi tisti, ki so v tem sistemu oropani dostojanstva. Tisti, ki se nočejo le boriti za preživetje in obstoj, ampak hočejo živeti. Novi politični obrazi jim tega verjetno ne bodo prinesli, a signal je jasen.

Ljudje hočejo spremembe. Na nestrpni zapis so odgovorili z večjo mero lucidnosti, humorja in dostojanstva, kot so jo ob porazu premogli v nekoč prvi stranki v državi. Z odločnim ne nestrpnosti so pokazali, da se ne bodo pustili poniževati.

Komentarjev 19
  • margarer 13:02 22.december 2011.

    res si zaslužna za to kje si se rodila, napuh je slaba lastnost

  • Žurnalček 02:47 14.december 2011.

    Edino kar sem se v življenju naučil je to, da si svoboden samo toliko , kot je svoboden zadnji zatirani ali segragiran. Če bi to upoštevali vsi , vojne v YU nikoli ne bi bilo.Je pa Mayer z to svojo ...prikaži več izjavo želel , da pride do napada in uničenja njigovega Glavnega stana od revoltiranih prebivalcev Ljubljane. Kako bi pa to v EU obrnil sebi v prid , si pa lahko samo mislite!

  • mojemnenje 22:12 13.december 2011.

    Tolk o tem kaj pomen ČEFURČefur je slogovno obarvana beseda, ki slabšalno označuje prebivalce Slovenije, ki so po narodnosti po navadi iz drugih držav bivše republike Jugoslavije.Izraz se je v Slovarju slovenskega knjižnega jezika pojavil leta 1991, ...prikaži več v naslednjih izdajah pa je bil odstranjen. Izhaja iz turcizma čifut (turško Cühut, arabsko Yähud), ki je turški izraz za Juda.