Slovenija > Komentarji in kolumne
46 ogledov

Ko bi le bil vsak dan božič!

Nakupovalni centri so za božič zaprti, sicer bi verjetno še naprej srečevali prizore živčnih voznikov, prepolnih parkirišč in množice, ki srepo zre v akcijske ponudbe prednovoletne ponudbe.

Irma Hus | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Shujšal/a bom, prenehal/a bom kaditi, pil/a bom manj alkohola, začel/a bom varčevati, začel/a bom telovaditi, več časa bom posvetil/a prijateljem, začel/a se bom zdravo prehranjevati in živel/a bom manj stresno. Od 1. januarja 2016 naprej. Ste eden od tistih, ki si postavljajo novoletne zaobljube ali ste ob več neuspešnih poskusih obupali in sklenili, da se raje ne boste izpostavljali novemu razočaranju? Morda ste postavili realne cilje in jih uresničili ter se ob inventuri minevajočega leta z zadovoljstvom ozirate nazaj.

Kultura nam časovne enote, kot je leto, ponuja kot priložnost, da se zazremo nazaj in preštejemo svoje dosežke, pa tudi neumnosti, napake ali slabosti. Novoletne zaobljube poznajo po vsem svetu, najdemo pa jih tudi v starih kulturah. Babilonci so se ob vsakem pričetku novega leta zaobljubljali svojim bogovom, Rimljani bogu Janusu, po katerem je dobil ime mesec Januar, v srednjem veku pa so vitezi ob koncu božičnega časa ponovno prisegli zvestobo vitežkemu kodeksu.

Najpogostejši razlog nerealiziranih zaobljub je sodeč po anketah postavljanje nerealističnih ciljev, pomanjkanje vztrajnosti, premalo specifični cilji ter preveč zaobljub naenkrat. Ko v zavedanju škodljivosti kajenja angažirate preganjajočega nadzornika, stoji prva vojska iz oči v oči drugi, ki se požvižga za vaše zdravje in preživetje in ji je mar zgolj za ugodje in zadovoljitev pridobljene potrebe. Ob vsakem porazu zažene začarani krog krivde, zato nadzornik bodisi še bolj pritisne, ali se ukloni, zaobljuba pa ostane zgolj način, kako spodleteti in se spet prepustiti nevarnim razvadam.

Kajenje je umetna potreba. A ne edina in še zdaleč ne tista, o kateri bi se spodobilo govoriti v božičnem času, ko se posvečamo bližnjim, družini in prijateljem. K sreči so nakupovalni centri vsaj za božič zaprti, sicer bi verjetno še naprej srečevali prizore živčnih voznikov, prepolnih parkirišč in množice, ki srepo zre v akcijske ponudbe prednovoletne ponudbe. Polno umetnih potreb in notranje praznine. Ste kaj takega videli na izletu v naravi ali v dobri družbi? Ob knjigi, koncertu, na predstavi ali po dobro opravljenem in izpolnjujočem delu? V novem letu vam želim veliko izpolnjujočih dni, ko boste lahko osredotočeni nase in svoje bližnje. Potem morda zaobljub niti ne boste potrebovali. Želim vam čimveč božičev!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.