Slovenija > Komentarji in kolumne
23 ogledov

Ko javno zdravstvo ni dovolj

Bolniki plačujemo dvojno, zdravniki služijo, zdravstveni sistem pa to podpira.

kolumnist 15.09.2009, Sergeja Hadner Hvala, komentar, kolumna, portret, foto: Bo | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Omejitev tako imenovanega popoldanskega dela zdravnikov – dela v javnem zavodu in nato še pri drugem delodajalcu – je tema, ki vedno znova razburja. Čeprav ministri za zdravje pri pripravi zakona o zdravstveni dejavnosti vedno znova zagovarjajo popolno ločitev javnega in zasebnega zdravstva ter poudarjajo, da koncesionarji ne bi smeli več ponujati samoplačniških storitev in da zdravniki, zaposleni v javnem zdravstvu, ne bi smeli delati pri zasebnikih ali v svoji zasebni ordinaciji, se to ne zgodi. Okoli 400 naj bi jih bilo takih, ki dopoldne delajo v javnem zdravstvu, popoldne pa pri zasebniku. Dejstvo je, da bi s popolno prepovedjo popoldanskega dela vrata svojih ambulant in medicinskih centrov lahko zaprla kar večina zasebnikov.

Anomalija

Pustimo ob strani razmišljanja, kaj zdravnike žene v popoldansko delo in kako so ga sploh sposobni opravljati, če so korektno oddelali že en delovni dan, in poglejmo na problem z druge plati. Zakaj slovensko zdravstvo in slovenski bolniki sploh potrebujemo popoldansko delo zdravnikov? Odgovor je preprost: bolnike k zdravnikom, ki delajo popoldne, silijo predvsem dolge čakalne dobe, potreba po temeljitejši obravnavi, osebnem pristopu, drugem mnenju ... Po tem, kar naj bi nam zagotavljalo javno zdravstvo, za katerega plačujemo zdravstveno zavarovanje. Dokler bo v javnem zdravstvenem sistemu vladalo takšno stanje, so razprave o šestih, osmih ali desetih urah popoldanskega dela zdravnikov brezpredmetne.

Komentarjev 1
  • Trovlak 23:03 27.avgust 2013.

    To jaz trobim že vrsto let! Zakaj za hudiča, zobozdravnik vzame zdravstveno kartico in jo vtika v računalnik, če sem pri njemu SAMOPLAČNIŠKO? Valda, da kradejo. Kradejo ZZZS-ju in kradejo strankam. "Imamo gužvo, pridete lahko šele čez 3 mesece na ...prikaži več vrsto" - "No, sej sem mislil, da bi samoplačniško, ker se mi mudi..." - "No, potem pa pokličite čez 3 dni in vas bomo skušali čez 2 tedna naročiti". Tako to izgleda, ja, ja... Greš k zasebnemu doktorju na pregled, ki ima koncesijo prek ZZZS in ne dobiš računa. Mu rečeš kako, da ni računa in ti odvrne, da bi z računom to prišlo predrago in tako je boljše za oba. Doktor star 35 let in ne ve v kateri avto bi se usedel ter kateri v šopu ključev je od katere nepremičnine in v kateri državi. Glavno, da lovijo gostince in obrtnike, ki na leto realno obrnejo 30.000 evrov, tistih nad prikazanih 200.000 tudi povohajo ne.