Slovenija > Komentarji in kolumne
4 ogledov

Konkurenca žal ni enako pocenitev

Janez Zalaznik (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Zakaj je z elektriko drugače kot z mobilno telefonijo in internetom.

Konkurenca na trgu mobilne telefonije in interneta nam je prinesla boljše storitve in občutne pocenitve. Pri elektriki smo trg za gospodinjstva uradno odprli pred dobrim letom in pol. Šele zdaj pa so razlike med petimi distributerji občutnejše. A cene so se spremenile navzgor in ne navzdol, kot bi kdo zmotno pričakoval. Odprt trg je namesto pocenitev prinesel podražitve. Zakaj? Država je prek nadzora cen, pozneje pa prek večinskega lastništva v vseh distributerjih, brzdala inflacijo, distributerji pa so elektriko prodajali celo ceneje, kot so jo kupovali od proizvajalcev elektrike. To je, pravijo, preteklost, zdaj smo v fazi približevanja cene elektrike za gospodinjstva tržnim cenam. In kaj moramo o tem trgu vedeti odjemalci?

Pogled naprej.
Prvič, da lahko primerjamo ponudbe pri vseh distributerjih. Oktobra smo objavili, da je na povpraševanje možne stranke odgovoril le eden. Ko smo z drugega elektronskega naslova vnovič preverjali nekaj tednov pozneje, so odgovorili vsi.

Drugič, da vam lahko tudi v Mariboru elektriko dobavlja Elektro Ljubljana, ob morebitnem izpadu glavne varovalke pa zaradi tega ne boste čakali na serviserja iz Ljubljane.

Tretjič, da je menjava brezplačna in da tako kot pri menjavi mobilnega operaterja vse opravi novoizbrani ponudnik.

Četrtič. Zavedajte se velikosti prihranka. Najprej spravite v red nepotrebne, nato pa med nujnimi največje izdatke. Le pri redkih je v tej kategoriji elektrika na prvem mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.