Slovenija
245 ogledov

Za kondome med 10 in 20 evri na mesec

Da ljudje v torbicah nosijo kondome, je nekaj običajnega. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Kondomi so za mnoge edina možna kontracepcija, stroški zanje pa na mesec lahko znašajo nekaj deset evrov. Medtem, ko so kontracepcijske tabletke še popolnoma krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja pa so kondomi, tudi pri tistih, ki hormonske kontracepcije ne prenašajo, v celoti plačljivi.

"Če bi sama plačevala polno ceno za kontracepcijske tabletke, ki jih uporabljam, bi na mesec plačala 3,76 evra. Spolne odnose imam pribljižno 15 do 20-krat na mesec. Sicer ne poznam cen kondomov, me pa zanima, ali dobiš 15 do 20 kvalitetnih kondomov za 3,76 evra? Kakšne stroške imajo tisti pari, pri katerih ženska ne more uporabljati tabletk?" se sprašuje bralka.

Tabletke ostajajo brez doplačil

Pobude, da bi tudi kondome krila zdravstvena blagajna, se občasno pojavljajo zadnja tri leta - torej od leta 2013, ko je ZZZS najavila uvedbo terapevtske skupine zdravil (TSZ) za kontraceptive. ZZZS je zaradi nasprotovanj civilne družbe ter tudi politike, uvedbo TSZ za kotraceptive na četrkovi seji ponovno zamaknil.

Preberite:

Kontracepcijske tabletke na recept, kondomi ne

V zadnjih dnevih so se tako znova pojavila razmišljanja o tem, zakaj kontracepcijske tablete krije zdravstvena blagajna, medtem, ko precej dragih kondomov ne.

Po podatkih ZZZS kontracepcijske tabletke uporablja 17 odstotkov žensk v starosti od 15 do 49  let. Kakšne so alternative za ženske, ki hormonske kontracepcije ne prenašajo ali zaradi visoke pritiska ne smejo uporabljati? Nezanesljiva je tudi uporaba kontracepcijskih tabletk pri ženskah, ki trpijo za epilepsijo in zato jemljejo atieleptike. Kaj je s tistimi, ki imajo zaradi uporabe kontracepcijskih tabletk pogoste migrene? Ali se zaradi hormonskih tabletk soočajo s močnim padcem libida?

"Ženskam, ki ne prenašajo hormonske kontracepcije in še niso rodile, ne preostane nič drugega kot kondomi ali diafragma.Smiselno bi se bilo vprašati, ali bi tem ženskam zavarovalnica odobrila sredstva za kondome, ki bi jih uporabljali njihovi partnerji," pravi prim. Darija Strah, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva,  čeprav se zaveda, da tudi to ni idealna kontracepcija zanje.

"Na recept kondomov še nismo izdali"

Podatka koliko parov uporablja kondome, ni, dejstvo pa je, da so kondomi vedno in popolnoma samoplačljivi. "Na recept kondomov še nismo izdali nikoli. Najbolj prodajani kondomi pri nas so kondomi Masculan, škatlica z desetimi kondomi stane 3,44 evra," so nam povedali v Lekarni Bežigrad.

10 do 20 evrov za kondome na mesec

V spletni prodaji je za ene najbolj popularnih kondomov Durex Tickle me za deset kosov potrebno odšteti 10,90 evra, za deset kondomov My Size 7,90 evra. Cenovno ugodnejši so večja pakiranja, 50 kondomov Pasante je tako na spletu mogoče dobiti za 27, 80 evra. Če bi torej skušali odgovoriti naši bralki, bi jo kontracepcija, če bi na mesec porabila 20 kondomov, stala med 10 in 20 evri. 

Zavarovalnica odgovora nima

Na Zavod za zdravstveno zavarovanje smo naslovili vprašanja: Kako imajo krite stroške kontracepcije ženske, ki ne prenašajo hormonske kontracepcije? Ali obstajajo primeri, ko je kondome mogoče dobiti na recept? Ali je zavarovalnica predvideva možnost, da bi tudi kondome predpisovali na recept? Odgovor zavarovalnice je skop: "Podatkov o ostalih metodah kontracepcije, ki je ZZZS ne financira, nimamo."

sergeja.hadner@zurnal24.si



 
 
Komentarjev 9
  • Irena Kreže 19:27 12.oktober 2016.

    V spletni trgovini enaA lahko dobiš 150 kondomov Masculan za 34 EUR. Link http://www.enaa.com/oddelki/erotika/izd_4894_mas20masc16002_masculan_kondomi_full_maxi_pak_2Ni potrebno zapravljati velikih denarjev... Se strinjam.LP

  • se_eden 14:20 20.september 2016.

    je pa zanimivo, da o tem, da bi viagra in podobna zdravila ED morala biti brezplačna, ker zdravijo in ne onemogočajo kot anti baby, pa nihče ne razmišlja...

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:35 20.september 2016.

    "Kontracepcijske tabletke na recept, kondomi ne"Seveda da kondomi niso na recept, saj zadaj ni farmacevtskega lobija.