Slovenija > Komentarji in kolumne
5171 ogledov

Korona zaprtje aprila – panika ali nuja?

Janez Janša cepljenje Profimedia
Znanje proti mantri o tretjem valu.

Matjaž Gams | Avtor: IJS IJS
Pred analizo najprej utemeljitev strokovne usposobljenosti. Marca je bila naša ekipa z Instituta »Jožef Stefan« druga v štirimesečnem tekmovanju XPRIZE z 48 finalisti, kjer je bilo treba napovedovati infektivnost glede na ukrepe za večino držav sveta za obdobje 3 mesecev, hkrati pa poiskati optimalno zaporedje ukrepov proti koroni.

Torej – kako razporedimo ukrepe (maske, zaprtje šol itd.) čez obdobje treh mesecev za optimalne rezultate. Bili smo uradno drugi, po številčnem rezultatu praktično prvi, torej je naš program z umetno inteligenco znal najti optimalne ukrepe glede na razmere v državi, vreme, učinkovitost ukrepov idr.

Po domače: znanje, demonstrirano v našem programu z ekipo 12 članov, je praktično najboljše na svetu in daleč presega mnenje posameznika ali nacionalne skupine strokovnjakov (in seveda tudi znanje avtorja).

Mimogrede – v Žurnalu24 je bilo celih 224 ogledov obvestila o našem drugem mestu, ki je izreden dokaz sposobnosti ne samo slovenskih raziskovalcev, ampak tudi Slovencev - 2. na svetu v zelo aktualnem tekmovanju po vseh državah sveta ob večini tekmovalcev iz Kitajske in ZDA, to je nekaj podobnega kot biti drugi v Wimbledonu. Za primerjavo – 33.000 ogledov prispevka je bilo o primeru korone pri članu slovenske trenerske ekipe.

Opomba: Ker skušamo prenesti sistem za iskanje optimalnih ukrepov proti koroni v Slovenijo in vse  države EU, hkrati že sodelujemo z Ministrstvom za zdravje, ne smem napisati, kakšne rezultate napove naš model. Lahko pa kot raziskovalec in svobodomislec polemiziram s stroko in mediji. Nekaj podatkov o tekmovanju si lahko ogledate tule: https://dis.ijs.si/?p=436.

Seveda predajamo sistem za optimalne proti-korona ukrepe tako Sloveniji kot EU brez plačila – pri prejeti nagradi 250.000 dolarjev bi bilo zaračunavanje slovenskim in EU sodržavljanom v stiski korone vse prej kot lepo dejanje.

Za del analize pa ne potrebujemo niti umetne niti naravne inteligence. Menda je Slovenija že kar nekaj časa v tretjem valu, kar bi normalen človek razumel kot pomembno rast mrtvih in okuženih. Worldmeter pa začuda na grafikonu pokaže, da te rasti ni (https://www.worldometers.info/coronavirus/country/slovenia/) ne pri smrtih in ne okužbah.

Od kod torej mantra o tretjem valu? So morda gledali val rasti infekcij po svetu (https://www.worldometers.info/coronavirus/), kjer dejansko je 3. val? So morda gledali padec infekcij v Angliji (https://www.worldometers.info/coronavirus/country/uk/), od koder izhaja angleški sev, ali v  Izraelu (https://www.worldometers.info/coronavirus/country/israel/), kjer je očitna odvisnost med padcem korone in večjo precepljenostjo? Čeprav capljamo za cepljenjem v Angliji, lahko vsakdo izračuna, približno s kakšnim tempom bomo sledili. Kam torej gledajo slovenski mediji?

Avtor prispevka je decembra v Žurnalu24 napovedal, da bo najkasneje do konca marca število mrtvih padlo pod 10-15 mrtvih, a zgodilo se je že prej. Napovedi so lahko le bolj ali manj točne, to je teoretično znano, a nekateri zadevajo bolje in drugi slabše. Še vedno čakamo, ali se bodo uresničile tudi naše napovedi, da bo najkasneje s  poletnim toplim vremenom prišlo do pomembnega padca števila okuženih. Neznank je namreč kar nekaj: ali se bo pojavil kak nov sev, ali bomo končno začeli cepiti s predvidenim tempom in še kaj.  

Korona stoli lockdown prazni stoli | Avtor: Profimedia Profimedia

Eksponentna rast - v Sloveniji jo še vedno poganjajo trije razlogi ... 

Poglejmo si še trditev o eksponentni rasti. Za korono vemo, da je osnovna eksponentna rast brez ukrepov med 1,5 in 4 odstotki. Če pomnožimo sedaj dnevno okuženih približno 1.200 z 1,5 na 10 potenco (toliko dni bo do prvih učinkov zaprtja), dobimo 69.000. Če pomnožimo z 1,1, dobimo 3.100. Če pomnožimo z 1,001, dobimo 1.212. Vse je eksponentna rast, samo faktor je različen. Nauk zgodbe: Če bo čez 10 dni približno 1.200 ali manj okuženih na dan, se napovedi določenega dela stroke niso izkazale. Za »pravo« eksponentno rast bi se veljalo pogovarjati o številkah dva do tri tisoč čez 10 dni. Preprost test bo povedal, kdo je imel prav!

Kot že povedano v Državnem svetu in v Žurnalu24 (https://www.zurnal24.si/avtorji/matjaz-gams-19285/), so v Sloveniji trije pomembni razlogi za tako velik 2. val: politične razprtije, mediji, proti-cepilstvo. Izgleda, da se tu ni nič spremenilo, saj se je precepilo nekaj več kot 10 odstotkov varušk v vrtcih in tudi v marsikateri šoli se ne bo cepilo okoli pol zaposlenih. Zato je moj odgovor na vprašanje, ali je zaprtje aprila posledica premalo stroke in znanja – seveda DA. Predvsem tistih, ki ne zaupajo cepivom in takih je v Sloveniji relativno med petimi največ v svetu po objavi v najboljši svetovni reviji The Lancet.

Si predstavljate sedeti v strokovni skupini?

Preden proglasimo medijske bombe o 3. valu in zaprtju kot politične in nestrokovne, korektno omenimo drugo plat medalje. Kaj pa če stroka razmišlja drugače – da je tudi skromno zmanjšanje za nekaj mrtvih in recimo 100 okuženih na dan pomembneje kot zaprtje šol, porast psihičnih stisk, izgubljena delovna mesta, prezadolžitev Slovenije? Kaj če je zdravstveni sistem že izčrpan čez vse meje, če rastejo čakalne vrste in hirajo normalne ne-korona storitve? Zamislite si, da ste član strokovne skupine in da v primeru zaprtja rešite enega svojega sorodnika? Odločevalci so pod izjemnim pritiskom in jim je vse prej kot lahko. 


Profesor doktor Matjaž Gams je vodja Odseka za inteligentne sisteme na Inštitutu Jožef Stefan. Ukvarja se predvsem z umetno inteligenco in kognitivnimi znanostmi, je državni svetnik, član številnih domačih in tujih društev ter programskih odborov. Avtor izraža svoje mnenje.

 
Komentarjev 10
  • rd2dmk2 21:14 30.marec 2021.

    avtorju članka dam en nasvet, pejd brat štoparski vodnik po galaksiji. in dejte povedat,men neki, španska gripa je prišla in odšla, človeštvo je pa še vedno tu , a ne ? je bila takrat že AZ? fajzer ?. me pa ...prikaži več zanima tole, leta 2060 naj ne bi noben moški bil več ploden...pa ne zarad cepiva AZ in fajzerja in moderne, ampak zarad futra , ki ga vsak dan jemo. torej čemu panika, dejmo uživat še teh nekaj dni k jih imamo vsi skupaj brez karantene. a bi se dal ? lepo prosim .

  • sam1 07:49 30.marec 2021.

    Škoda,da smo slovenci vedno dobri le na "papirju",v praksi pa 100% daleč za vsemi-in to zato,ker na tekmovanjih sodelujejo strokovnjaki iz različnih področij,v praksi pa svoje blodnje izvršujejo člani trenutne politične kaste.....

  • Friderik1950 07:48 30.marec 2021.

    Članek ne da jasnega zaključka. Sam sem prepričan, da epidemiologi poznajo potencialna žarišča, pa temu ciljani ukrepi ne sledijo. Kar se pa zaupanja tiče, pa so stvari jasne. Slovenija je glede recimo 'kakovosti za ljudi' en kup dreka, se reče ...prikaži več vse najbolj poceni je za slovenčeke povsem dobro. In pri splošnem pohlepu se to podkrepljeno z lažmi samo še stopnjuje.