Slovenija > Komentarji in kolumne
40800 ogledov

Trije razlogi, zakaj koronakriza pri nas ne izgine

Covid-19 Epa
Kdo je kriv za "koronamoro" ...

Matjaž Gams | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Kako razložiti, da imamo v Sloveniji drugo največjo smrtnost na milijon prebivalcev na svetu ob tako dolgo trajajočih in ostrih ukrepih (poznate šalo – samo še nekaj karanten in že bo tu Božič?). V Državnem svetu (POVEZAVA, 43:30) je bilo rečeno, da zaradi neenotnosti slovenske politike umrejo 3 od 30 dnevno, podobno zaradi tistih medijev, ki napadajo protikoronske ukrepe in podobno zaradi proticepilske miselnosti. Razmišljanja niso iz trte zvita, saj je skupina avtorja trenutno druga v svetovnem tekmovanju za napovedovanje kovida za vse države sveta (https://www.xprize.org/challenge/pandemicresponse).

Prvi 

Ob tem, ko smo v »koronamora« časih, v izredno ostrem boju s korono, ki dnevno odnese nekaj deset življenj, se na političnem parketu odvija brutalen boj za oblast. Pri tem vlada v koronske ukrepe vpleta ideološke poteze, opozicija pa delo vlade vsakodnevno napada z vsemi možnimi razpoložljivimi sredstvi. Tudi športna ekipa, ki se med seboj prepira, ne more zmagati, kako naj torej sprta Slovenija premaga korono?

Drugi

Kako razumeti, da nekateri novinarji napadajo vse poteze obstoječe vlade, hkrati pa so z davkoplačevalskim denarjem plačani za strokovno, neodvisno in konstruktivno poročanje? Odgovor je jasen – skušajo vplivati na politična dogajanja. Do tega imajo morda pravico, kadar so plačani iz zasebnega denarja, a zaradi medijskih napadov na ukrepe se ljudje ne držijo ukrepov, ki niti niso slabi in posledično zaradi tega umrejo po grobi oceni trije ljudje od 30 na dan.

Rešitev je na dlani: mediji naj spodbujajo konstruktivno obnašanje državljanov pri zajezitvi epidemije, ali pa naj prevzamejo odgovornost za posledice svojega ravnanja.

Tretji

Tretji razlog za koronamoro, kjer Slovenija izstopa, je je proticepilska miselnost, zavračanje strokovnih ugotovitev ter projiciranje te miselnosti v družbo. Kako drugače razložiti, da se ne misli cepiti več kot polovica osebja v domovih za starejše, sester v zdravstvenih inštitucijah in učiteljev? Konkreten primer: denimo da se strežnik v domu (ali sestra v bolnici) noče cepiti, zato okuži vašega sorodnika, ki umre. Sorodnik je bil cepljen, a cepivo prime le 95-odstotno, torej pri eni od 20 cepljenih oseb ne bo. Boste tožili strežnika, dom in državo za milijon evrov, kolikor je normalna odškodnina za smrt v EU?

Testiranje covid-19 okužbe koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Priden, pameten in zaveden frajer

Zakaj mirno sprejemamo bolezni ali smrti najdražjih zaradi neodgovornih in zakaj nam naš pravni sistem pri tem ne pomaga? A treba je strogo ločiti med ljudmi, ki nehote in nevede širijo bolezni ali ki imajo pripombe na cepljenje in proticepilci (glej https://en.wikipedia.org/wiki/Vaccine_hesitancy, kjer so proticepilci s strani Svetovne zdravstvene organizacije WHO proglašeni za eno največjih nevarnosti vašemu zdravju).

Slovenci smo izredno pridni in pametni, zato se postavi vprašanje, kdo nas je tako zavedel v neznanstvene miselnosti? Zakaj je frajer nekdo, ki verjame, da cepljenja škodijo, da je 10 spolov, ali da so ženske v Sloveniji bistveno diskriminirane pri plači in pokojnini? Zakaj taki ljudje niso v družbi sprejeti za neuke, nespametne ali vsaj neinformirane?

Točnega odgovora ne vemo, a študije kažejo na nekaj možnih vplivov poneumljanja. Prvi so spletna omrežja (oglejte si Digital dilemma). Zadnja leta postaja očitno, da so mehanizmi omrežij, ki naj bi prinesli pozitivna občutja, veselje in sodelovanje, v resnici povzročili fobije in kanalizacijo najslabših čustev v množicah kot bes in hudobijo – in teorije zarot, kot da je Zemlja ploščata ali da nas s cepivom za korono, ki je v resnici ni (tako pravi 150.000 Slovencev), multinacionalke hočejo čipirati, da nas bodo lažje nadzorovale.

Multinacionalke nas seveda res nadzorujejo, a največ v želji, da bi kadili več cigaret, pili več alkoholnih in sladkanih pijač, nebrzdano kupovali njihove produkte, volili določeno politično elito in se obnašali po njihovi volji. Spletni in klasični medijski sistemi prefinjeno igrajo na našo podzavest, da bi postali potrošniške ovce, ki ne mislijo s svojo glavo. Zaradi sistematičnega bombandiranja so naši možgani, predvsem pa možgani mlajših, nesposobni za odpor. Tako opranih možganov niso imeli mladi niti v Jugoslaviji, kjer je politična partija sicer bolj trdo, a desetkrat manj uspešno silila svoje poglede.

Je še en razlog, zakaj je precejšen del zlasti mlajših indiferenten do korone – umirajo predvsem starejši. Če poštejemo, koliko let življenja smo izgubili zaradi korone, je slika bistveno manj grozljiva, kot če štejemo po ljudeh. Kdor umre pri 80-tih, izgubi le nekaj let življenja, a zaradi korone umrli so bili praviloma že tako ali tako v slabi koži. Čisti »kapitalski pogled« je celo, da bo država s »čiščenjem« prevelike populacije upokojencev prihranila. Starizem, egoizem, individualizem, razčlovečenje?

covid cepljenje testiranje | Avtor: Profimedia Profimedia

Palico imamo, morda manjka korenček ...

Veliko je pripomb na vlado, da skuša uveljaviti ukrepe s kaznimi in grožnjami. Metoda korenčka in palice je v splošnem najboljša, a kje je korenček? Zakaj ne bi preboleli ali cepljeni bil zaveden v posebni bazi in zanj  omejitve ne bi več veljale - posebej tiste zelo malo učinkovite, kot vse omejitve gibanja na prostem, dokler se le držimo 1-2 m narazen? Zakaj ne bi otroci cepljenih imeli dostop do šole in vrtca? Zakaj ne uvedemo obveznega cepljenja za vse poklice, ki imajo opravka z veliko ljudmi, recimo zdravnike, sestre, učitelje, strežnice?

Po drugi strani pa moram priznati, da sem čipiran in plačan s strani multinacionalk, da je Zemlja v resnici res ploščata, da se s cepivi čipira in da je v resnici 20 spolov in ne samo 2. Samo drobna skrb je – kako bom opravil psihološki preizkus za vozniško dovoljenje?


Profesor doktor Matjaž Gams je vodja Odseka za inteligentne sisteme na Inštitutu Jožef Stefan. Ukvarja se predvsem z umetno inteligenco in kognitivnimi znanostmi, je državni svetnik, član številnih domačih in tujih društev ter programskih odborov. Avtor izraža svoje mnenje, ne mnenja uredništva.

Komentarjev 35
  • rd2dmk2 20:25 19.september 2021.

    hm g. Gams žal mi je da pišem šele sedaj komentar ampak, bi rad vas vprašal naslednje. torej strežnik se ne cepi in posledično okuži enga od 25 cepljenih bolnikov ( ker je virus samo 95%) in pravite naj svojci ...prikaži več tožijo strežnika, za smrt ? hm sami priznavate da cepljeni lahko zboli, je res ? torej koga bi pa tožili, če je strežnik cepljen, pa sam zboli in okuži varovanca ? državo ker je dala v obtok ne 100% cepivo, proizvajalca ? a zdej pa ne bi nikogar tožili ?

  • JZekspert 10:14 25.februar 2021.

    1. Ivan 2. Janez 3. Janša? 1. SDS 2. SD 3.=partija, ki je ves čas na oblasti? 1. mediji 2. zdravniki 3. politika? 1. laži 2. grozno očitne laži 3. plandemija? 1. kolektivna psihoza 2. idiokracija 3. strahopetnost?

  • igorgeus 13:20 18.februar 2021.

    ti trije razlogi niso tocni. prvic: vec kot 90% drzavljanov spostuje ukrepe, drugic: tudi ce nasprotujejo cepljenju, trenutno ni dovolj cepiva niti za tiste, ki bi se cepili, zato cepljenje ali necepljenje trenutno ne more imeti nobenega vpliva na epidemijo. ...prikaži več in tretjic: napada vlada, nase pravice in nas nacin zivljenja, tisti, ki tega ne zelimo, se samo branimo, tako da naj nehajo, in epidemije bo konec!