Slovenija > Komentarji in kolumne
12 ogledov

Lahkomiselnost se nam maščuje

Katarina Pernat Špela Mohorič
Tudi če pozabimo na kredite, bo moral letos marsikdo pozabiti tudi na biftek in penino.

Prihaja streznitev. Tudi če smo Slovenci ob predvolilnih obljubah o boljših časih vsaj za kratek čas pozabili na krizo, se je bomo v teh predprazničnih dneh zagotovo še kako zavedali. Trgovci, v prejšnjih letih navajeni povečane potrošnje v decembrskem času, jo že občutijo v svojih blagajnah.

Kupci trošimo manj, predvsem pa kupujemo bolj premišljeno. Mnogi se letos sploh ne bodo obdarovali ali pa bodo svojim najbližjim poklonili le kakšno malenkost. Velika in draga darila bodo letos redka. Strah pred negotovo prihodnostjo bo najbrž zaprl denarnice tudi tistih, ki so običajno vsaj v prazničnem času pozabili na kredite in druge obveznosti ter si privoščili kakšen priboljšek. Pa čeprav le kilogram bifteka in dražjo penino ...

Popravni izpit. Strah se pri tistih, ki službe še imajo, stopnjuje. Odpovedi novoletnih službenih zabav in tudi božičnic negotovost samo še stopnjujejo. Tako človek raje tudi 20 evrov spravi v nogavico za hude čase, kot pa jih zapravi za šminko ali kos nakita.

Kriza se je zavlekla v našo zavest. Je tukaj in zdaj. Ni nekje daleč proč – na primer v Grčiji. Zdaj je skrajni čas, da se nanjo dolgoročneje pripravimo, rešitev namreč ne bo padla z neba in ne bo je jutri.

Je pa verjetno zdaj pravi čas, da nova vlada Slovencem ponudi reforme, ki smo jih doslej lahkomiselno zavračali. Upamo lahko samo, da bo popravni izpit opravljen že v prvem poskusu.

Komentarjev 2
  • 42dc846b75a8058564f70854b45ab91ee17c5f62 10:31 08.december 2011.

    In še nekaj! "Reforme" so pri ljudjeh dobile negativni prizvok, saj odzvanjajo kot nekaj, kar bo na koncu pomenilo slabše za prebivalce. Dokler si "reforme" ne pridobijo boljšega slovesa in ko bodo dejansko reformirale kaj drugega in ne samo udrihale ...prikaži več po prebivalcih, potem bo pa morda tudi kakšna šla skozi!Živimo v dobi interneta in ljudje hitreje zavohamo da nekaj smrdi kot včasih. In zaenkrat beseda "reforma" zaudarja do nebes!

  • 42dc846b75a8058564f70854b45ab91ee17c5f62 10:23 08.december 2011.

    "Je pa verjetno zdaj pravi čas, da nova vlada Slovencem ponudi reforme, ki smo jih doslej lahkomiselno zavračali. Upamo lahko samo, da bo popravni izpit opravljen že v prvem poskusu."Bullshit! Reforme smo ljudje zavrnili zato, ker so bile površne ...prikaži več in spacane skup na hitro, s ciljem osiromašiti narod z dohodki, prejemki in že pridobljenimi pravicami. Na spletu lahko pobrskamo po ogromno tujegovorečih člankih, kjer pišejo, da je pokojninska reforma za Slovenijo "NAJLAŽJA ?REŠITEV?". Torej ljudje nikoli ne bomo sprejeli, da bomo zato, da bojo neki strici v ozadju na račun mene, ohranjali svoje navade in status. In zdaj bom jaz hodil 5 let dlje na šiht, da se bo nekdo lahko zadolževal po nižjih obrestnih merah ? HA! NIKOLI! Ni boga! Mladino naj se zaposli!Najlažje je nabijati s populističnimi izjavami kot je zadnji odstavek "komentarja". To je navadno žaljenje prebivalcev Slovenije, ki se borijo za svoje pravice in obstoj!