Slovenija > Komentarji in kolumne
15925 ogledov

Leta 2009 sem se cepila. Vsi so mi dali mir

Cepljenje, covid-19 Epa
K politiki in veri dodajam še cepljenje proti covidu-19.

Anja Ščuka | Avtor: Saša Despot Saša Despot
So življenjski nasveti, ki držijo kot pribiti. Eden takšnih je nasvet, ki sem ga dobila že v otroštvu: naj se ne kregam zaradi vere ali politike. Z ljudmi, ki imajo o teh temah nasprotno mnenje, se ne spuščam v vroče debate. To mi je najbrž prihranilo veliko nejevolje in stresa. K politiki in veri bi dodala še cepljenje proti covidu-19, saj se je okrog tega razraslo toliko nestrpnosti in jeze, da se bomo od sovraštva zadušili.

Ko je leta 2009 pri nas razsajala tako imenovana nova ali pandemska gripa, sem se edinkrat cepila proti gripi. Če ste nemara pozabili, naj vam o pandemski gripi osvežim spomin. Uradni podatki se vam bodo zdeli v primerjavi s covid podatki mikroskopsko majhni ...

Svetovna zdravstvena organizacija WHO je tedaj zaradi novega virusa gripe (H1N1) razglasila pandemijo, njen globalni učinek je bil veliko manjši od predvidevanj in napovedi. Po uradnih podatkih je zaradi nove gripe tedaj po vsem svetu glede na laboratorijske teste umrlo 18.450 ljudi. Tudi zato se je WHO znašla pod valom kritik, da so pandemijo razglasili brez osnove in šli na roko farmacevtskim podjetjem, ki so proizvajala cepivo ... Leta 2012 je sicer WHO objavila, da je po ocenah znanstvenikov zaradi nove gripe in posledičnih zapletov s srcem ter ožiljem umrlo med 105.000 in 400.000 ljudi ...

Nova gripa je tedaj zahtevala žrtve (v primerjavi s covidom minimalne) tudi med Slovenci in Slovenkami, med njimi so bile tudi mlajše in predhodno zdrave osebe. V Sloveniji je zaradi pandemske gripe potrebovalo bolnišnično zdravljenje 800 ljudi, umrlo je 19 Slovencev.

Zato sem se tedaj cepila. In to ne iz solidarnosti do ostalih in iz želje po stabilizaciji razmer, kot to počnemo cepilci danes. V primeru nove gripe sem se cepila iz sebičnega razloga, da sem se zaščitila in zvečer mirno zaspala. Kasneje se je izkazalo, da nova gripa ni bila tak bav-bav, kot so sprva predvidevali. Pa me zato ni nihče pribijal na križ in se mi ni bilo potrebno vsak dan kregati ali se ves čas braniti.

Ker imamo že vsi polno glavo prepričevanja, se ne bom spuščala v argumente, zakaj podpiram cepljenje. Tokrat bi rada mir in konec sovraštva ter debat, ki nas že resno ogrožajo.

Imam prijateljice, ki so na družbenih omrežjih blokirale drugače misleče o cepljenju. Kolegica zaradi cepljenja ne govori več s svojo bivšo sošolko, s katero sta bili kot rit in srajca. Med seboj se kregajo super osebe, ki so se pred tem družile, se spoštovale in imele rade.

Zaradi pandemije koronavirusne bolezni in vseh zajezitvenih ukrepov je naša družba že dovolj trpela in prestala, posledice nas bodo spremljale še desetletja. Blazno so se povečale duševne stiske, tako odraslih kot otrok. Zelo trpi cel zdravstven sistem in številni bolniki, ki nimajo povezave s covidom, da o gospodarstvu in izobraževanju otrok niti ne govorimo. Ves svet se je znašel v krizi, v strahu za prihodnost in varnost. Nehajmo poglabljati naše stiske in stiske vseh okrog nas, dodajmo k veri in politiki še cepljenje proti covidu-19.

P.S. Govorim le o uličnih debatah med kolegi in prijatelji. Podpiram zdrave debate in pozive strokovnjakov, ki poznajo izraze kot so: »tolični receptorji«, »piroptoza«, »citokinski vihar« ali »imunogenost«.

Komentarjev 39
  • Kathy_Holmes 15:41 11.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • QSprm 13:21 20.september 2021.

    Okoli cepljenja je cisto prevec oslarij. Kaj drugega niti ni za pricakovat, saj je cela rec umetno sproducirana ravno tako kot je bila una leta 2009. En od vecjih bebavosti je floskula o zastonj cepivu in testih. Nic od tega ...prikaži več ni zastonj. Se slabse je, saj je rezimska falanga korona obsedencev vse skupaj mocno preplacala iz denarja nas vseh. Davkoplacevalcev.

  • Pepe007 11:16 20.september 2021.

    Kaže se, da je anticepilstvo lahko tudi huda psihična bolezen. Čez vikend sem zvedel za gospo, ki je že kak mesec na bolniški, ker jo je to nabiranje info proti cepljenju psihično povsem uničilo. V bližini pa imam sodelavca, ki ...prikaži več ga bomo zgleda morali nekako zaščititi, ker se mu počasi trga. Sranje je, ker mu ne moreš svetovati, da gre do psihiatra, ker je zamudil optimalni rok in sedaj gotovo rabi nekaj od PCT.