Slovenija > Komentarji in kolumne
20 ogledov

Levica – desnica, kakšna bo cena?

Matej Košir (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Če neprecenljivosti postavimo ceno, je ta vsekakor absurdna.

Pred 40 leti je sosed prodal družbeno sprejemljivih 600 kvadratov stavbišča in kravo, da si je lahko kupil rabljenega fička. Čeprav je bila takrat mobilnost nekaj neprecenljivega, je bila cena zanjo vendarle absurdna. Živeti v času vlade Janeza Janše je prav tako neprecenljivo, kakšno ceno bomo plačali, pa bo pokazal čas. Nekaterim se še vedno kolca po dnevih, ko so po kolovozih brneli fički, in če bomo v prihodnosti nostalgično zrli v čas prve Janševe vlade, bo to zaradi vseh, ki bodo v nedeljo volili oziroma bili izvoljeni.

Vsak glas šteje.
Težko je verjeti, da bi predsednik države prekršil sicer nepisano pravilo in dal mandatarstvo levici, če bo SDS relativni zmagovalec volitev. Kot vse kaže, pa bo desnica tudi v tem primeru težko sestavila vlado. Vendar je vse še odprto. LDS lahko zaigra Pucka, kupčkanje in kupovanje lahko prinese tudi drugačna presenečenja. Tehnično bistvo državnozborskih volitev je glasovanje za stranko in ne za človeka. Možnosti posameznega kandidata v tem sistemu niso relevantne, zato so povolilna presenečenja običajna.

Analizo volitev, še preden se bodo zgodile, pa bi vendarle lahko nekoliko personificirali. Če bo zmagal Janša, se bo to zgodilo zaradi tega, ker je imel za najresnejšega tekmeca Boruta Pahorja. Če bo zmagal Pahor, pa bo zato, ker bodo ljudje volili proti Janši. In kaj to pomeni za nas? Življenje bo v obeh primerih še naprej neprecenljivo, le drugačno ceno bo imelo. Pomembno je le, da si jo bomo v nedeljo postavili sami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.