Slovenija > Komentarji in kolumne
22 ogledov

Londonski klub večji od Slovenije

Rusi so v nogometni klub Chelsea zmetali več denarja kot v slovenski del Južnega toka.

Borut Hočevar (Foto: Saša Despot) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Razvpiti ruski bogataš Roman Abramovič je v londonski nogometni klub Chelsea zmetal približno milijardo evrov. Skoraj natanko toliko bo po dozdajšnjih načrtih stala gradnja slovenskega dela ruskega plinovoda Južni tok. Včasih smo govorili, da nas je Slovencev za eno münchensko predmestje, danes lahko rečemo, da nas je za en londonski nogometni klub.

Južni tok bo nemara največja naložba v Sloveniji v prihodnjih nekaj letih. Naložba, ki bo pomembno pomagala k zagonu našega gospodarstva. Če je ne bomo zamočili, podobno kot smo pred leti ameriško naložbo v novogoriški igralniški turizem. Pri Južnem toku ga najlažje polomimo pri pripravi prostorskih aktov, umeščanju projektov v prostor in podobnem. Če bo plinovod končan leta 2015, bo pomembno prispeval k preobrazbi Slovenije, zlasti k odpravljanju razvpitih birokratskih ovir.

Kitajska kapelica. Dobri odnosi z ruskimi investitorji niso naključni. Skupina poslovnežev jih je gradila vrsto let. Recimo na vsakoletnih srečanjih pri vršiški Ruski kapelici. To je zelo okej. Manj dobro pa je, da nimamo podobnih stikov tudi z drugimi narodi. Denimo z Avstralci, kamor se zadnje mesece odseljujejo dolge vrste mladih in uspešnih Slovencev, Avstralija pa postaja ena od gospodarsko najživahnejših razvitih držav. Podobno je z Brazilijo, Kitajsko ...

Slovenija potrebuje tudi svojo avstralsko, kitajsko in še kakšno kapelico.

Komentar se nanaša na članek: Rusi dokončno pri nas

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.