Slovenija > Komentarji in kolumne
23 ogledov

Marko Jaklič in njegova pravica

Marko Jaklič se je inšpektorjem izmuznil skozi labirinte pravne države. Navadni smrtniki pa rušijo vikende ali čakajo, kdaj bo njihova parcela postala zazidljiva.

kolumnisti 26.09.07...janez zalaznik...novinar zurnal24...foto: dejan mijovic | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Marca 2005 je liter bencina stal 206,20 tolarja (86 centov), predsednik države je bil Janez Drnovšek, bili sta še skoraj dve leti do prevzema evra. Marca 2005 je inšpektor ugotovil, da je Marko Jaklič gradil na črno. 

Osem let in pol pozneje je bencin dvakrat dražji, Drnovšek je že dobrih pet let mrtev, Jakličeva črna gradnja pa še vedno stoji. Z nešteto tožbami in pritožbami je zavlačeval postopek, čeprav je imel že nekajkrat v rokah celo zahtevo za rušenje. 

Marko Jaklič: simbol nedotakljivih ali gorski kmet

Marko Jaklič že dolgo ni več le Marko Jaklič, postal je simbol. Jaklič je nekdo, ki mu v nasprotju z običajnimi smrtniki ni treba spoštovati zakonov. Če bo kakšen inšpektor to ugotovil, bodo njegovi odvetniki poskrbeli, da se mu kljub temu ne bo nič zgodilo. Medtem ko navadni državljani rušijo prizidke in vikende ali ubogljivo čakajo, kdaj bo njihova parcela postala zazidljiva, je Jaklič po osmih letih in pol na točki, ko bo svojo črno gradnjo, namesto da bi jo porušil, lahko legaliziral. Težko bi trdil, da so ga na občini obravnavali zaradi njegovega vpliva, da si je spremembo kupil ali izposloval kako drugače. Ni pa izključeno. Medtem ko so nekateri nedotakljivi v zaporu, drugi nepravnomočno obsojeni, tretji so morali odstopiti, proti četrtim tečejo predkazenski postopki, proti petim se je po številnih letih od prijave le začel postopek zaradi črne gradnje, se je Jaklič tudi z lažmi in sprenevedanji izmuznil skozi labirinte pravne države. 

Da bi bilo treba kakšno nepotrebno steno v teh labirintih podreti in pravno državo narediti enostavnejšo in učinkovitejšo, je gotovo eden od glavnih naukov sage o Jakličevi črni gradnji. So res vse možnosti pritožb nujno potrebne? Noben postopek v tej državi ne sme trajati osem let in pol! Drugi nauk je gotovo, da je treba bolje izobraziti inšpektorje. Če ne bi bilo procesnih in drugih napak, tudi pritožbe ne bi bile uspešne. Najslabše bi bilo, če bi to vzelo voljo inšpektorjem in bi ti tako kot doslej veljake, ki gradijo na črno, spet pustili pri miru. Kdo ve, kakšne pravne manevre imajo v rokavu Vitoslav Türk in podobni. 

Po kavbojsko do pravne države?

Bi bilo pa gotovo v veliko zadovoljstvo javnosti, če bi šefinja inšpektorata za prostor poklicala šefa Upravne enote Ljubljana in bi se dogovorila, da upravna enota zavlačuje z izdajo gradbenega dovoljenja, dokler Jakliču ne porušijo črne gradnje. Za rušenje bi mu izdali račun, potem pa gradbeno dovoljenje, in če želi, lahko nato še enkrat vse legalno zgradi. Bi bila to pravica in pravna država, kakršno si želimo?

Komentarjev 13
  • Miran Polič 14:51 19.avgust 2013.

    jebes janso lopova

  • korisnik_5299 21:46 13.avgust 2013.

    V državi je veliko spornih gradenj! Mnogi, ki so hoteli pri nas graditi, so zaradi dragih zapletenih in dolgotrajnih postopkov obupali in odšli drugam! Če bi komentatorji pogledali malo preko politikantstva, nevoščljivosti in privoščljivosti, če bi sami imeli kakšne izkušnje ...prikaži več s postopki v takšnih in podobnih primerih naše državne uprave, se nebi tako privoščljivo naslajali! Res je, da veljaki obidejo pravno državo, pravo vprašanje pa je, zakaj bi ljudje, kot so Jaklič, Tuirk, in še mnogo premožnih ljudi z zvezami sploh gradili brez dovoljenj?! Odgovor leži v uvodu komentarja!

  • vladek 11:09 11.avgust 2013.

    Vidim iz komentarjev da vam je žal za JJ.samo ste volili te solatarje