Slovenija > Komentarji in kolumne
4975 ogledov

Med podpisom koalicijske pogodbe me je nekaj spreletelo

Novice: Med podpisom koalicijske pogodbe me je nekaj spreletelo Saša Despot
Med novinarsko konferenco po podpisu koalicijske pogodbe vlade, katere mandatar bo potrjen jutri, me je nekaj spreletelo, nekakšna v zadnjih dveh letih zelo dobro znana tesnoba in nemir.

Pregovor pravi, da volk dlako menja, nravi pa nikoli in ni jih malo, ki so ob nastopu Janeza Janše na mesto premierja menili, da bo ta rek za novega mandatarja zagotovo veljal. Čeprav je Janša s svojo tretjo vlado pred dobrima dvema letoma znova dobil lepo priložnost dokazati nasprotno, so imeli tudi tisti največji pesimisti na žalost znova prav.

Zakaj na žalost? Med novinarsko konferenco po podpisu koalicijske pogodbe vlade, katere mandatar bo potrjen jutri, me je nekaj spreletelo, nekakšna v zadnjih dveh letih zelo dobro znana tesnoba in nemir. Vzrok za to je bilo sporočilo na mojem mobilnem telefonu, vabilo na novinarsko konferenco, na kateri sta se po dolgem času pojavili zelo znani imeni, epidemiolog Mario Fafangel ter predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc.

Čeprav je covid kriza - tako smo jo poimenovali tudi zaradi vsesplošne, zadušljive klime - že mimo in je bilo že vnaprej jasno, da bo govora o neki, sicer znova predvsem nam Evropejcem, povsem neznani bolezni, opičjih kozah, se je znova vrnilo tisto nelagodje. 

Vanda Levstik | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kar naenkrat se mi je namreč v misli prikradel Janšev vladni govorec Jelko Kacin, ki mu je sledil togi obraz premierja. Ta je ostal isti, čeprav mu v času zaprtja države, ni bilo treba v živo odgovarjati njemu tako osovraženim novinarjem. Spet smo torej pri reku o volku in njegovi dlaki oziroma bivšem premierju, ki ga roko na srce, večina novinarjev ne bo pogrešala. Dovolj nam je lažnih novic, nenehne medijske vojne in brutalnih twitter objav, ki jih je bilo, kot že rečeno, na žalost v tretjem mandatu prvaka SDS-a samo še več.

Na današnji novinarski konferenci vladnega trojčka smo imeli novinarji veliko priložnosti za postavljanje vprašanj. Ker se je končno dogajalo v živo, smo po dogodku celo uspeli na kratko, tako mimogrede poklepetati z novim mandatarjem, z namenom  da bo mogoče "izletelo" še kaj več, kakšna zanimivost, tako za popestritev k našim člankom ... No, povedal je le, da še ne ve, kdo bo v njegovem imenu tvital, saj sam zagotovo ne bo, mimogrede je izletelo še ime novega direktorja Ukoma. Kot je znano, zadnjega, Urbanije, nismo imeli najbolj v čislih.

Robert Golob je bil torej danes sproščen, nasmejan in za razliko od svojega predhodnika spoštljiv do nas izpraševalcev. "Od prvega dne že izvajamo spremembo v nastopih in političnem govoru," je poudaril že na samem začetku in dodal, da stari vladi ne želi namenjati besed. "Nismo tukaj zato, da se izgovarjamo ali ukvarjamo s komer koli, temveč, da udejanjimo, kar smo ljudem obljubili," in še: "Ne bomo šli pregloboko, vem, da nas boste sodili po dejanjih in ne besedah, in prav je tako," nam je še povedal Golob.

Za konec še en preblisk, tudi ta se je pojavil med današnjo novinarsko konferenco. Zoran Jankovič in njegova prva novinarska konferenca pred 16 leti, kjer je nastopil v vlogi župana Ljubljane. Se spomnite značilnega širokega Zokijevega nasmeha? Ta je na prvi novinarski konferenci, ko je šlo zares, kar nekako zamrl. Neprijetna novinarska vprašanja so bila za ljubljanskega župana nesprejemljiva.

In kako dolgo se bo še smejal Robert Golob? 

Upajmo, da obvestilo, ki sem ga od nacionalnega inštituta prejela med njegovim govorom, ni nekakšen znak za dogodke, ki so sledili predstavitvi koalicijske pogodbe zadnje, Janševe vlade. Bog ne daj, da sta današnji izjavi epidemiologa in infektologinje znak, da se bo tudi nova vlada primorana ukvarjati v glavnem z virusi. Po današnjih Golobovih besedah reforme zdravstva ne bodo načrtovali zgolj na papirju, ampak jo bodo testirali v realnem življenju. Upajmo, da Golobova strategija za covid-19 ne bo prva in najpomembnejša na tem testu. 

vanda.levstik@styria.media.si

Komentarjev 4
  • Avatar luckyss
    luckyss 17:28 24.maj 2022.

    Ta članek je tu, upam kot znanilec bolj strokovnega in manj rumenega pisanja..

  • Ender3 17:15 24.maj 2022.

    Čestitka avtorici, za dober prispevek in komentar. 👏👏👍

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:12 24.maj 2022.

    Odličen komentar! Bravo!