Slovenija > Komentarji in kolumne
27 ogledov

Meni bi se ob takem prihranku smejali

Če bi toliko kot vlada v pogajanjih s sindikati od plače prihranil jaz in se s tem hvalil, bi se mi smejali. Upravičeno.

kolumnisti 26.09.07...janez zalaznik...novinar zurnal24...foto: dejan mijovic | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović

Ohranili smo socialni mir, izognili smo se protestom in stavki v javnem sektorju. Ni več nevarnosti, da bi zaprli šole in vrtce, da bi zdravniki odslavljali paciente, pri katerih ne gre za življenje in smrt, da policisti ne bi več pisali kazni za nepravilno parkiranje in da ne upravnih enotah ne bi hoteli izdajati dokumentov. Zraven pa smo še prihranili 20 milijonov evrov. Kakšna sreča! Bravo sindikati in vlada! No, bravo sindikati.

Eno od pravil pogajanj je, da morata obe strani zmagati in sporočila po podpisu dogovora so povsem skladna s tem pravilom. A številke govorijo drugače: od načrtovanih 127 milijonov evrov dodatnih prihrankov je vladna stran uspela izpogajati med 20 in 35 milijonov evrov. Pri skoraj desetih milijardah proračunskih odhodkov je to 0,2 odstotka. To je tako, kot bi pri povprečni plači tisoč evrov na mesec prihranili dva evra, torej za eno belo kavo, in to prodali kot veliko zmago. Saj bi se vam smejali!

Poleg stomilijonske luknje je žalostno sporočilo pogajanj to, da etika, ki jo je Cerar prodajal pred volitvami, ne more edina ideja, načrt in cilj, ampak je lahko le način uresničitve ideje. Teh pa tej vladi kronično primanjkuje. Če jo že imajo, pa se hitro prestrašijo.

Še ena velika pogajanja za status quo

Tretje žalostno sporočilo je, da je vlada (res sicer v precejšnji časovni stiski) razen nekaterih kozmetičnih popravkov spet izpogajala status quo. Je res več tistih, ki jih ustreza statuq quo kot tistih, ki jim koristile spremembe, ali so nas spet nategnili tisti, ki so bolje organizirani? Zanimivo imajo rezov, ki vsem vzamejo enako, ne glede na to, kako resno so doslej vzeli varčevanje, dovolj tudi policisti.

Prva velika pogajalska zmaga vlade je tudi slaba napoved za zdravstveno reformo in vse spremembe na bolje, ki smo si jih želeli v naslednjih štirih letih. Si bomo pač še enkrat napudrali gnojne ture.

Komentarjev 14
  • Pepe007 13:38 04.december 2014.

    Ne vem, če so plače v JS visoke ali nizke. Vem samo, da JS trenutno preprosto nismo v stanju plačati. Torej ga je potrebno narediti v takem obsegu, da ga bomo lahko plačali. Pošteno plačali. Ne neko nategovanje z uravnilovkami. ...prikaži več Ta pogajanja so bila brezveze in korak v napačno smer že v osnovi. Potrebni so precej večji rezi, vendar ne v višini plač, temveč v številu zaposlenih. Izločiti je potrebno cele sektorje, ki niso nujno državni in okrepiti tiste, ki ne morejo biti zasebni (npr. policija).

  • mph 15:51 03.december 2014.

    Vse mi je jasno, ker si ti porabil letos 6 mesecev za ureditev lastništva (če bi to pograbil kakšen privatnik, pa bi eno leto ali pa bi sicer v 1 dnevu in plačal 100x) je pa zdaj kar ves JS kriv za to.

  • mph 15:49 03.december 2014.

    @Ivo, regres ti pripada po ZAKONU. Sicer tožiš delodajalca. Za vse ostalo enako. Če pa je tako kot ti praviš, ne delaš v "zasebnem sektorju", ampak pri sužnjelastniku. Če pa nimate sindikata, ki bi se boril za vaše pravice kot ...prikaži več so nekateri za JS, pa ne vem kaj te moti, če ga imajo oni. Razen, če si klasičen Slovenec, naj še sosedu crkne pes, če je že meni.