Slovenija > Komentarji in kolumne
1314 ogledov

Miti in bajke slovenskih volitev

Soočenje POP TV zajem zaslona
Kateri so največji strateški problemi Slovenije, o katerih na predvolilnih srečanjih ne slišimo rešitev?

Matjaž Gams | Avtor: IJS IJS
Demografija

Na leto se v Sloveniji rodi 10.000 otrok premalo, to pomeni 10.000 delavcev premalo vsako leto. Kakšne 5.000 se jih vsako leto odseli, a število prebivalcev Slovenije raste, ker manjkajoče dopolnijo emigranti. Pri zamenjavi 10.000 avtohtonih prebivalcev letno to pomeni, da bodo v Sloveniji čez 200 let, torej manj kot tri povprečna življenja, v Sloveniji živeli samo še migranti in nič več avtohtoni, tu živeči recimo leta 2000. Slovencev po narodnosti bo leta 2100 le še 50 odstotkov vseh državljanov. Grozi nam torej nadaljnje slabšanje kvalitete življenja in izumrtje z eksponentnim tempom. 

Kot rešitev vse stranke tekmujejo, katera bo zgradila več stanovanj, kot da bi to kaj pomagalo. Obstaja namreč demografska stroka in avtor je 15 let organizacijski predsednik dogodka. Stanovanja malo ali nič ne pomagajo, kot tudi daljša porodniška in podobno.

Kaj pa pomaga? (1) Zavedanje eksponentne hitrosti izumiranja in slabšanja kvalitete življenja, (2) nujnost vzpostavitve normalnih odnosov med moškimi in ženskami in družinske skupnosti, (3) črtanje čim več ukrepov »cancel culture«, tj. ideologije za zmanjšanje rojstev.

ženska, telovadba, otrok, dojenček | Avtor: Profimedia Profimedia

Kršenje človeških pravic

Taista kultura izključevanja propagira ne-heterospolnost vseh oblik, enačenje moških in žensk, siljenje žensk v kariero ali kamorkoli, samo da nima časa za otroke itd. Gre za nasilno ideologijo, ki vodi hujskaške gonje nad drugače misleče. Njihova ideološka diktatura je v načelu enaka kot v Severni Koreji ali drugih avtoritarnih sistemih, le da ni državno vodena, ampak se širi preko spleta in socialnih omrežij. Znana je njihova izjava, da so za vse krivi stari beli moški, a to je trojna diskriminacija: starizem, rasizem, seksizem.

Ideje Evrope o enakosti vseh ljudi ne glede na starost, raso ali spol ne veljajo več – kar poglejte, koliko razpisov je samo za en spol. Kako jim s tako dvojnimi merili uspeva osvajati Evropo in Slovenijo, ni jasno. Vzemimo za primer eno nespornih svetovnih velesil, Veliko Britanijo, ki v Evropi prednjači pri uvajanju novih ideologij pogosto v imenu večjih pravic žensk. Na dan je v Združenem kraljestvu posiljenih toliko žensk kot v Sloveniji v enem letu. Če bi skrbeli za pravice žensk, ne bi bili tako tolerantni za omenjeno hudo obliko spolnega nasilja.  

Tu je recept za volitve enostaven: ne volite tistih, ki v imenu novih ideologij hote ali nehote spodbujajo izginevanje slovenskega in drugih manjših narodov v Evropi, ter ukinjajo ideje francoske, tj. evropske civilizacije.

Pridelava hrane, poljedelstvo, njiva | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Varstvo okolja

Politiki so polni lepih besed o varovanju okolja, pa so ga zadnja desetletja masovno uničevali kljub rastočemu zavedanju in odporu ljudi. Zadnjih 30 let na desetletje izgubimo 10 odstotkov obdelovalne zemlje. Koliko časa še, ob hkratnih obljubah, da bomo povečali samozadostnost? Se zavedate, da ima Slovenija samo 20.000 km2 površine in da pride en prebivalec na 100 m2 x100 m? Poglejmo zakon o vodi, ki je v prvi verziji predvideval postavljanje kemijsko nevarnih tovarn na vodonosnih območjih. Poglejmo Magno, ki je zrasla na najlepših kmetijskih površinah, pa je zraven prazna tovarna, a bi bilo nekaj več stroškov z rušenjem. Po celi Sloveniji kupujejo od kmetov najboljšo zemljo po 3-10 evrov za m2, nato pa jo uporabijo v tržni vrednosti 30 do 100 evrov – sistematično se krade lastnikov zemljišč.

Razmere so podobne požiganju gozdov v Braziliji, le da pri nas rastejo ceste, po katerih se vozijo tuji tovornjaki, nove in nove tovarne, kamor hodijo delat tuji delavci, ker domačih ni, zidajo se nova stanovanja, pri čemer je več kot preveč prostora v obstoječih, pogosto praznih, postavljajo nove in nove reklame in trgovske centre, kjer smo prvi po m2 na glavo v Evropi. Morda je med župani zmagovalec iz Slovenj Gradca, ki intenzivno preganja okoliške kmete in zagovarja gradnjo obvoznice po najboljši kmetijski zemlji, medtem ko bi lahko obvoznico zgradili dobrih 500 metrov stran skozi gozd, a ne DARS ne občina nista za to, ker je tam dražja gradnja. 

Avtor prispevka je bil na 4 ministrstvih in se je skušal dogovoriti, da bi ukinili nezakonite reklame na kmetijskih površinah, tudi v anketah je bila velika večina proti reklamam. Ker je pristojnost preganjanja nezakonitih reklam na občinski ravni, od tu pa občine črpajo prihodke, se ne zgodi nič, oziroma še slabše – stalno rastejo nove. Češka, za primerjavo, je sprejela odstranitev vseh reklam ob avtocestah pred 10 leti, pri nas pa politiki predvolilno sadijo rožice in bodo očitno še naprej uničevali okolje in kmetijske površine. 
Koga voliti razen ekoloških strank, ki nimajo možnosti preboja v parlament, ni jasno, saj se nobena stranka ne izpostavlja z udarno ekološko vsebino. 

Ukrajina zastava nogomet | Avtor: Profimedia Profimedia

Vojna v Ukrajini

Slovenci se raje ne izpostavljamo in ne izzivamo vojne, razen kadar gre za našo obrambo. Ker so nekateri politiki spodbujali k vojaškim akcijam in pošiljali orožje v Ukrajino, se jim je najbrž že maščevalo v anketah. Čeprav smo mi z Natom proti Rusiji, pa je vojna daleč od črno-bele, stopnjevanje pa lahko celo pripelje do jedrskega spopada oz. bo prišla vojna v Slovenijo. Na srečo je v povprečju potrebnih 30.000 nabojev za smrt enega vojaka, ruskega ali ukrajinskega, a oba sta človeka in z našo pošiljko bo pobitih nekaj ljudi.

Kakšna bo gospodarska škoda zaradi vojne v Ukrajini, je težko predvideti, takole na pamet med eno in nekaj milijardami. Dalj bo trajala, slabše bomo živeli. Politiki, ki sadijo rožice, da so pred nami zaradi Ukrajine lepši časi, so zavidanja vredni  dualisti. Vojna tematika je zapletena, a velja voliti politike, ki se zavzemajo za čimprejšnji mir v Ukrajini, ker je to bolje za Slovenijo v vseh pogledih, od ekonomskih do izogiba vojni v Sloveniji? 

Čakalnica | Avtor: Profimedia Profimedia

Zdravstvo

130.000 državljanov nima svojega zdravnika v Sloveniji, recimo v Nemčiji pa takih praktično ni. Ta številka je zrasla v zadnjih nekaj letih, potem ko je FIDES s stavkami izsilil omejitve pacientov, nobena vlada pa ni rešila tega problema. Kot pri prejšnjih temah tudi tu predvolilna soočenja ne podajo rešitve, ampak izražajo populistične želje, ne da bi se dotaknili dejanskih ukrepov za uspešno rešitev. Malce karikirano – stranke bodo ustanovile parlamentarni odbor, da bo debatiral o možnih rešitvah. 

Zaključek 

Predvolilne debate so kar uspešne glede normalnih tem, recimo ali bodo davki taki ali drugačni, pri ključnih strateških problemih pa ostajamo na vrhu ledene gore in ne pridemo do prave globine. A ravno tam se bo odločala naša usoda in ravno tam ne vidimo več kot površno omembo in sajenje rožic za mase. 


Profesor doktor Matjaž Gams je vodja Odseka za inteligentne sisteme na Inštitutu Jožef Stefan. Ukvarja se predvsem z umetno inteligenco in kognitivnimi znanostmi, je državni svetnik, član številnih domačih in tujih društev ter programskih odborov. Avtor izraža svoje mnenje.

Komentarjev 11
  • Jeannette_Ross 10:51 08.junij 2022.

    Google zdaj plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro za spletno delo od doma. Moja zadnja plača je znašala 18.537 $ od tega lahkega in preprostega dela. To je neverjetno in dobički so neverjetni. ........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦

  • endrug 10:04 26.april 2022.

    Tupu se je že čisto skisalo. No, tisto z reklamami pa ima prav.

  • rd2dmk2 14:47 20.april 2022.

    g.Gams ima nekaj prav. kmalu slovencev ne bo več. in to je edino kar se strinjam. bompovedal takole denacionalizacija je vrnila zemljo kmetom, ki to niso že par generacij. in kaj delajo z njo ? služijo na tak al drugačen ...prikaži več način, samo hrana se tam ne prideluje. drugič zavedanje da imamo samo dvoje svoje znanje, in zemljo na kateri smo. prvo pustimo, drugo pa je takole, če skor nikomor ni mar, kaj počnejo pri nas turisti, in jim za vse njihove lumparije se ne iztavi račun, ker ...