Slovenija > Komentarji in kolumne
22 ogledov

“Morda” le zaradi premalo dokazov

Anja Ščuka (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Trihalometani v bazenu v skupini s svincem, motornimi izpusti in mobilnimi telefoni.

Mednarodna agencija za raziskave raka kloroform in bromodiklorometan, ki spadata med trihalometane, uvršča v 2B-skupino. Vanjo spadajo še svinec in motorni izpusti, v začetku junija pa je agencija mednje uvrstila tudi mobilne telefone. Pojasnilo, da so v tej skupini snovi, ki so morda rakotvorne, še zdaleč ni zanemarljivo. Besedica morda žal ne pomeni, da je skupina strokovnjakov malce poklepetala in sklenila, da bodo neko stvar za vsak primer uvrstili v skupino morebitnih povzročiteljev raka. Da kloroform in bromodiklorometan nista v dokazljivo rakotvorni skupini z znakom 1, je krivo le dejstvo, da strokovnjaki za to nimajo dovolj trdnih dokazov. Ti se bodo morda pokazali čez leta ali nikoli.

Bazeni. Da zaradi morebitnih trihalometanov ne smete v bazen, vam ne bo svetoval nihče, saj imata kopanje in takšna zabava neštete pozitivne lastnosti. Poleg tega direktor ZZV Koper Milan Krek pravi, da se upravljavci bazenov na Obali zelo trudijo, da bi se vrednosti trihalometanov v vodi zmanjšale. V zadnjem času naj bi se že približevale vrednosti 0,020 miligrama na liter, kar je bil po poročilu inštituta za varovanje zdravja še leta 2009 cilj stroke. Nižjo vrednost nevarnih trihalometanov je torej z nekaj truda mogoče doseči, zato jo pričakujem tudi v dopolnjenem pravilniku. Če pa vas kakovost vode v izbranem bazenu malce zaskrbi, upravljavce povprašajte o rezultatih laboratorijskih analiz. Te mora upravljavec tako ali tako objaviti na informacijskem delu bazena.

Komentarjev 1
  • secufin 14:42 08.julij 2011.

    Ne samo klor! Tu so še kreme za sončenje, ki dokazano povzročajo raka, pa strupi v hrani, pijači..... Še čudno da nismo že vsi rakavi!