Slovenija > Komentarji in kolumne
37 ogledov

Ne demokracija, diktatura tradicije

Manca Borko Boštjan Tacol
Tradicionalne družine ne bo nič manj, če bosta družina tudi dve mami ali babica in vnuk.

Se še spomnite referenduma o oploditvi z biomedicinsko pomočjo? Ne? Leta 2001 je dobrih 410 tisoč Slovencev sklenilo, da samske ženske nimajo pravice do zanositve z biomedicinsko pomočjo.

Večina je torej odločila o verjetno nekaj desetih ženskah, ki so iz takšnega ali drugačnega razloga samske in bi si s pomočjo medicine uresničile željo po otroku. Zdaj se nam obeta, da bo večina spet odločala o manjšini, čeprav se bo tudi tokrat prava vsebina družinskega zakonika izgubila med vrsticami. Tako ne bo več pomembno, katere prednosti zakonik prinaša za vse otroke. Pomembno bo le to, da mora imeti otrok mamo in očeta ter da le ti tvorijo družino.

Moje in njihove pravice. Prave pravice vseh otrok bodo potisnjene v ozadje. Še vedno namreč ne razumem, s čim pravno izenačenje življenjskega sloga drugačnih družin s tradicionalno družino ogroža zadnjo? Bo te kaj manj? Bodo otroci v tradicionalni družini za kaj prikrajšani, če bodo enake pravice na osnovi enakega zakonika dobili tudi otroci, ki že živijo v istospolnih skupnostih?

Družinski člani v tradicionalni družini ne bodo imeli čisto nič manj pravic, če bodo te dobili tudi tisti, ki iz različnih razlogov že živijo drugače. Ustavno sodišče si je umilo roke in odločilo le o tehnikalijah, odgovornost pa preneslo na državljane. Ti zelo verjetno ne bodo brali vseh vrstic zakonika. Brali bodo med njimi in jih interpretirali tako, da bodo kot edino pravilnega ustoličili svoj življenjski slog. In svoje pravice spet postavili nad pravice manjšine.

Komentarjev 5
  • stela 15:36 28.december 2011.

    Če poenostavlanje leti name, naj ti povem, da noben, ampak resnično NOBEN zakon ni bil sprejet s 100% podporo. Vedno se išče nek kompromis . In tokrat naj bi zakonika ne sprejeli ZARADI DVEH (2) členov, ki , če jih ...prikaži večh natančno prebereš nista tako grozna, kot to razlagajo pri maši. Ce je to pametno potem sem az papež hahaha

  • stela 15:31 28.december 2011.

    Ne morem verjet, da v 21.stoletju berem, da bi bilo treba homoseksualnost zdraviti?!?!?! Daj mi zaupaj, kje živiš pa kolk si kaj v šolo hodil!!!'

  • mucamaca 15:10 28.december 2011.

    Malo poenostavljaš precej zapleteno vprašanje normalnosti in sprejemljivosti v družbi. Tudi diktatura manjšine verjetno ni sprejemljiva, kajne. Zakonik, ki bo urejal pravice otrok je potrebno sprejeti, a kaj vse bo kdo želel pri stranskih vratih not prinesti, je pa že ...prikaži več stvar lobijev, verjetno pa že kar vplivnih posameznikov, ki delajo določene stvari samo zato, da gredo drugim v nos. Zakaj ne bi sprejeli najprej takšnega, ki ga vsi podpirajo, potem pa počasi še kaj več, ko bo družba in zavest zrela. Na silo z nečim posiljevati "nerazsvetljene" množice tudi ni najboljša pot, se vam ne zdi.