Slovenija
12 ogledov

Pravice otrok v drugem planu

Zbiranje podpisov za razpis referenduma o družinskem zakoniku. Anže Petkovšek
Ustavni sodniki. Dovolili referendum o družinskem zakoniku. Niso presojali o vsebini, ampak o zakonodajnem postopku. Svetlik: Slovenija v kulturni blokadi Cerkve.

Referendum bo. "To je še ena od konceptualno nadvse neprepričljivih odločb, ki odražajo realno stanje slovenskega ustavnega sodišča," je bil do odločitve ustavnega sodišča (US) kritičen ustavni pravnik Andraž Teršek.

Politična nad človekovimi

US je objavilo odločbo, s katero je dovolilo referendum o družinskem zakoniku. S petimi glasovi za referendum in štirimi proti so ustavni sodniki odločili, da bi z zavrnitvijo referenduma posegli v zakonodajni postopek, katerega del je tudi pravica do referenduma.

Ker bi se začel družinski zakonik uporabljati šele eno leto po objavi v Uradnem listu, pa po njihovem mnenju zaradi morebitne zavrnitve zakonika ne bi nastale protiustavne posledice.

Referendumska zakonodaja namreč določa, da lahko po enem letu od zavrnitve zakona državni zbor znova odloča o enakem ali spremenjenem zakonu, takoj pa opravi uskladitve z odločbami US ali ustavo.

"Tudi sam državni zbor ob sprejetju družinskega zakonika očitno ni ocenil, da bi bile protiustavnosti, ki jih zdaj zatrjuje v zahtevi, takšne narave, da bi bila nujna njihova takojšnja odprava, kar bi lahko pomenilo podlago za prepoved glasovanja na referendumu," so sodniki pojasnili v obrazložitvi.

Teršek je to označil za procesni manever, kakršne US uporablja, "ko strokovno ni kos nekemu težjemu ustavnopravnemu vprašanju ali pa ko se do takšnega vprašanja ne želi vsebinsko opredeliti". Do odločitve je bil zelo kritičen Ivan Svetlik, minister za delo, družino in socialne zadeve.

Poudaril je, da je US politične pravice, kot je pravica do izražanja volje državljanov na referendumu, postavilo nad človekove in socialne pravice. Napoveduje, da bo zaradi sodbe Slovenija v kulturni blokadi Cerkve, odgovornost pa se prelaga na državni zbor.

Ljubljanski nadškof Anton Stres je že pozdravil odločitev sodišča, da referendum dovoli.

Manjka še 13 tisoč podpisov

Aktivnosti za sklic naknadnega zakonodajnega referenduma o družinskem zakoniku se zdaj lahko nadaljujejo, civilna iniciativa za družino in pravice otrok pa bo že 3. januarja nadaljevala zbiranje podpisov. Do zdaj so v dveh dneh zbrali več kot 27 tisoč podpisov, za preostalih 13 tisoč pa imajo na voljo še 33 dni.

"Pričakujemo, da bo referendum skupaj z nadomestnimi županskimi volitvami v tistih občinah, kjer je to potrebno, da se bo prihranil denar," pravi vodja iniciative Aleš Primc. Te naj bi bile sredi marca. Ob tem je poudaril, da bi bilo skregano s političnim dobrim okusom, če bi državni zbor po preteku enega leta poskušal znova sprejeti enak zakonik.

Komentarjev 2
  • Tomislava Ule 19:57 20.januar 2012.

    Ja izvenzakonsko skupnost Janša ne podpira, a imadva otroka ravno iz take zveze. JJ podpira pedofile, fajmoštre, ki posiljujejo deklice in dečke in kaj naj rečem? Grozno, a se je JJ kaj zamislil.? Ne, ker on skrbi samo zas, ne ...prikaži veče za otrokem ne za partnerice. On ima samo sebe rad, Urška, odmakni

  • se_eden 23:43 27.december 2011.

    a ni bil včasih podpredsednik US poslanec SKD?...