Slovenija > Komentarji in kolumne
31 ogledov

Nevarnejše so od prepovedanih drog

Slovenija naj neha s čakanjem na Evropo, zgleduje naj se po Portugalski Madeiri.

Anja Ščuka (Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Posel s trgovino tako imenovanih legalnih drog očitno cveti. Trgovinice s takšno prodajo rastejo kot gobe po dežju, po podatkih Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA) je bilo leta 2010 v Angliji dvajset spletnih trgovin, kjer so prodajali legalne droge. Lani jih je bilo skoraj osemdeset. Uporabnikov je očitno vse več, po podatkih Poljske raziskave iz leta 2008, je legalne droge poskusilo 3,5 odstotkov 18-letnikov. Po študiji iz leta 2010 je ta odstotek zrasel na 11,4 odstotkov. Številne spletne trgovine odkrito prodajajo droge, ki so lahko smrtno nevarne, policisti pa ne morejo nič, naši zakonodajalci mirno čakajo Evropo. V Portugalski pokrajini Madeira so nedavno sprejeli akt, kjer so vse substance, ki jih na seznamu novih sintetičnih drog objavi evropski center za droge, avtomatsko prepovedane, je povedal Matej Košir iz Zavoda Utrip. Čeprav te droge niso na seznamu prepovedanih drog, je na Madeiri zakonsko omogočen pregon takšnih prodajalcev. Zakaj si kaj podobnega ne omislimo tudi v Sloveniji?

Zaščita. V vsakem primeru je končna zaščita našega zdravja in našega življenja odvisna od nas samih. Čeprav se tako imenovane legalne droge prodajajo čisto zakonito, so nevarnejše od prepovedanih drog, njihovih posledic ne poznamo, ne vemo, kakšen odmerek nas lahko ubije. Danes si s takšno drogo še lahko frajer, jutri boš zaradi nje eden od psihičnih bolnikov, morda boš ostal brez jeter, ali končal pod zemljo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.