Slovenija > Komentarji in kolumne
16 ogledov

Neznosna lahkost politikantstva

Predsednik vlade želi obsedno stanje v državi izkoristiti sebi v prid s spremembo volilnega sistema.

David Jug (Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Predsednik vlade ni navaden javni uslužbenec. Njegov položaj poleg moči prinaša odgovornost; ne le do stranke, predvsem vis-a-vis državljanov. Moral bi biti vzor, pa je vse prej kot to. Na toliko arogance, vzvišenosti, pokroviteljstva in cinizma, kot ga je Janez Janša prikazal v četrtkovem nastopu pred kamerami, težko naletite na enem mestu. Na takšen način z javnostjo komunicirajo tudi nekateri njegovi zvesti podporniki. Vzorec nestrpnih izjav je milo rečeno skrb vzbujajoč. Ne verjamete? Poglejte zapise na družabnih omrežjih. Morda premier res ne ceni novinarjev, toda prek nas odgovarja državljanom. Četudi ga z vprašanji spravljamo v zadrego, mu to ne daje pravice do ponižujočih odgovorov.

Je pa predsednik vlade odličen politični strateg. Obsedno stanje v državi želi izkoristiti sebi v prid. Kar je seveda povsem legalno, a obenem dokazuje, da so mu lastni interesi pomembnejši od državnih, na katere ob vsaki priložnosti rad opozori. Spet mu je namreč pozornost uspelo preusmeriti z izvirnega greha za politično krizo na koalicijske razprtije. A izvor vsega zla niso Gregor Virant, ki je Janši pokazal hrbet, niti Karel Erjavec in Radovan Žerjav, ki obljubljata, da bosta to še storila, pač pa premoženje šefa vlade. In kako bi ta rešil zaplet? Odstop seveda ne pride v poštev. Bi pa spremenil volilni sistem. S takšnim, ki bi malim strankam praktično onemogočil vstop v parlament, hkrati pa bi bil pisan na kožo njegovi stranki. A težava ni volilni sistem. Javnost ne pričakuje Janševega odstopa zato, ker vlada zaradi razpada koalicije ne bi imela polnih pooblastil, pač pa zato, ker komisiji za preprečevanje korupcije ne zna oziroma noče pojasniti, od kod mu premoženje. Dejstvo, da se na sodišču zagovarja tudi zaradi domnevne podkupljivosti, je le še pika na i. Ne drži torej, da je vlada ujetnik majhnih strank, državljani smo ujetniki Janeza Janše.

Komentarjev 4
  • Stolp 21:43 27.januar 2013.

    ves čas mrtvega teka in s tem škode ki se dela od njegovega izstopa do nastopa nove vlade njegova krivda

  • Stolp 21:42 27.januar 2013.

    Še eden v seriji člankov univerzalnega blebetanja čez Janšo.1. Nikjer ne piše da bi moral Janša odstopiti tudi če poročilo KPK drži(celo v tem primeru nakazuje zgolj na sum korupcije). Tudi na zahodu ne odstopajo kar tako na ...prikaži več prvo žogo. Primer je npr. Nixon, ki ni odstopil takoj ko so se pojavile obtožbe o prisluškovanju ampak šele ko so mu to skoraj že dokazali.2. Krizo trenutno povzroča Virant! OK po njegovem rabimo novo vlado, novo koalicijo, čeprav je ta dobro delala. Popolnoma legitimno mišljenje. Zato je izstopil in z njim dva ministra(od tega en zelo dober, ključen). Ampak sedaj bi moral ponuditi alternativo t.j konstruktivna nezaupnica z novo koalicijo oz. novo vlado. Tega pa ni storil. Torej je po njegovi zaslugi sedaj Slovenija brez operabilne vlade.Lahko bi počakal do takrat ko bi uredili vse potrebno za novo koalicijo, novega mandatarja potem pa izstopil in vložil nezaupnico, da bi Slovenija zato čim manj trpela. Tega ni naredil. Tako je

  • mrki 21:34 27.januar 2013.

    oh ti ubogi pisunček, če bi malo tvoje sive celice delale bi mogoče opazil v čem je stvar . Tko pa predvidevam da si se pred 20+ leti še v peskovniku igral in nam danes prodajaš takele bučke. Če bi ...prikaži več bili tvoji strici pred 20 leti - lustrirani - bi danes bili čisto normalna zahodna pravna država. Glede na to, da pa si samo še eden izmed ki jih današnji mediji poneumljajo pač ti ni pomoči. Mogoče če imaš čas začni malo razmišljat - kam je šla vsa ta silna DRUŽBENA lastnina in kdo se še krčevito bori za ostanke!! Sicer pa levi ekonomisti nikoli niso znali podlovati v tržnem gospodarstvu - vse so spravili na kant. Pravim pa da imamo srečo da smo v EU in EVRO coni - drugače bi nas že davno vzel vrag z izdatno pomčjo stricev iz ozadja !!