Slovenija > Komentarji in kolumne
33 ogledov

O kurkumi in o Zimmermannu le najboljše

Pred dnevi sem bila z otrokom pri pediatrinji, ki je presodila, da so njene težave take vrste, da potrebuje specialistični pregled dermatologa.

kolumnist 15.09.2009, Sergeja Hadner Hvala, komentar, kolumna, portret, foto: Bo | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Ko mi zdravnica piše napotnico, na glas predvidevam,  da bo na pregled najverjetneje treba kar dolgo čakati ... Zdravnica se strinja z mano, vendar drugega, kot da napiše recept s stopnjo "hitro", sama ne more narediti. Mi pa ponudi alternativno rešitev, ki jo je preiskusila tudi sama: uporabo kurkume, ki pomaga pri številnih tegobah, ker, tako kot konoplja, vsebuje THC. Opremljena z novim znanjem nekoliko zmedeno zapuščam ambulanto. Pa ne zato, ker ne bi verjela v pozitivne učinke THC, pač pa zato, ker sem tak nasvet dobila v ordinaciji uradne medicine. Od zdravnice, ki je skušala najti krajšo pot do ozdravitve zoprne težave.

Moji sumi se seveda izkažejo za upravičene. Da bi na pregled prišla prej kot v treh mesecih, razen pri zasebniku, kjer pregled v roku nekaj tednov stane 70 evrov, je skoraj nemogoče. Med razmišljanjem o tem, kakšne zaloge kurkume bi lahko kupila za ta denar, se spomnim na možnost pregleda v tujini, ki mi ga omogoča evropska direktiva, na podlagi katere dobim povrnjene stroške pregleda, kot bi stali pri nas. "Čakanja ni, pokličite dan ali dva preden pridete v Zagreb, da se dogovorimo za točno uro. Mi vam izdamo račun, vi pa od zavarovalnice zahtevate povrnitev stroškov," pojasnijo že v prvem klicu na zagrebško kliniko. 

V tistem trenutku me začne gristi črviček v podobi Milojke Kolar Celarc, ministrice za zdravje, ki je nekaj dni nazaj, ob razkritju domnevno spornega zdravljenja kirurga Janeza Zimmermanna, h kateremu Slovenci, ki jih mučijo krčne žile hodijo na posege v Trst, Slovencem položila na dušo, da morajo sami preveriti, kakšen je zdravnik, h kateremu se odpravljajo v tujino!

V google vtipkam ime hrvaške klinike in izkušnje bolnikov na raznoraznih forumih mi dajo vedeti, da sem izbrala res kvalitetnega ponudnika zdravstvene storitve.

Vtipkam še Janez Zimmermann in začnem brati izkušnje pacientov. Ti v spletnih forumih razlagajo o prijaznem, empatičnem zdravniku, o posegu, ki je sicer nekoliko boleč, vendar so bolečine po hitrem in uspešnem okrevanju in po tem, ko se težave, kot pri drugih posegih, ne vrnejo, pozabljene. Med množico zadovoljnih pacientov najdem le eno kritiko. Sicer pa hvalospevi in slava gospodu, ki je bil mnogim, po tem, ko bi se v Sloveniji morali postaviti v leto in štiri mesece trajajočo čakalno vrsto, odrešilna bilka. Neverjetno. In skoraj nemogoče, po tem, ko smo v zadnjem tednu spremljali pričanja bolnic o operacijah, ki niso bile potrebne, gledali fotografije zagnojenih šivov, poslušali o zapletih, kot je sepsa, za katere naj bi bil odgovoren zdravnik Zimmermann.

Na "reference" na spletu se seveda ne moremo zanesti. So pa za nadzor tega, ali zdravniki ogrožajo paciente, odgovorni številni organi. Nadzori v bolnišnicah, zdravniška zbornica in nenazadnje ministrstvo oziroma inšpekcija. Janez Zimmermann je leta delal v Sloveniji, o tem, da je po njegovih operacijah (pre)veliko zapletov, se je govorilo, tako zdaj pravijo zdravniki, že pred desetimi leti. Zbornica je zdravniku leta 2006 izrekla zgolj opomin in mu predlagala, da s tako prakso preneha. Vendar ni. K žilnim kirurgom so, kot zdaj razlagajo vsi po vrsti, še naprej prihajali Zimmermannovi pacienti, ki jih je bilo treba popravljati. Nek kirurg, v posnetku na televiziji je nastopil zakrit in nepodpisan, je moral pacientu zaradi hudega zapleta celo amputirati nogo. Je prijavil?

Na tožilstvo je z ministrstva za zdravje v začetku tedna vendarle romala ovadba proti Zimmermanu. Ministrstvo za zdravje je bilo o sumu storitve kaznivega dejanja obveščeno iz poročanja medijev, so sporočili. In to ni vse. Prav tako na podlagi medijskih objav so kriminalisti dan kasneje ovadili dve zdravnici nevrološke klinike. Sporni so postopki pri oživljanju bolnika, ki je umrl. Glede dogodkov leta 2014 smo izvedli vrsto analiz in strokovnih nadzorov, ki so pokazali, da so zaposleni ravnali v skladu z obstoječo klinično prakso, skladno z evropskimi standardi, so sporočili iz klinike.

Če se boste odločili, da začnete uporabljati kurkumo, se dobro pozanimajte o njenih stranskih učinkih. Zapisani so na spletu. O "stranskih učinkih" naših zdravnikov boste, do medijskih objav, izvedeli le malo. 

Komentarjev 3
  • jakec1575 22:12 01.junij 2016.

    Reference na internetu, razen strokovnih revij in objav so lahko vse lazne. Še posebno na forumih si razni delajo reklamo z izmiljenimi vprašanji in odgovori. Dejstvo je, da je zaradi strahu in mobinga kritika prepovedana beseda. Temu primerno je sistem ...prikaži več kosmato neucinkovit. Imamo nekaj špic in nekaj odličnih preventiv in presejalnih testov, ki ogromno prišparajo. Generalno pa mikro in makro organizacijske stvari ne štimajo. In zato tudi stanejo veliko več, kot bi lahko.

  • mph 20:58 01.junij 2016.

    ... ki so DEJANSKO krivi, da so tako dolge čakalne dobe? In ne, za to niso krivi zdravniki, krivi so tisti, ki so tudi krivi, da je ta država izropana, da se tajkunom nič nikoli ne zgodi, ... itn.

  • mph 20:57 01.junij 2016.

    Iz prve roke sem slišal od pacientke, ki je bila pri njemu, da je prijazen in oh in sploh ... dokler ni prišla nazaj, ker se je kmalu stanje še poslabšalo, ni hotel slišati, je bil nesramen, očitno še posebaj ...prikaži več ne mara malo močnejših, .... ampak ne glede kakšen je, je res vso krivdo za stresti na njega? In nič na TISTE