Slovenija > Komentarji in kolumne
721 ogledov

O teh strašnih belih kombijih

Bel kombi Profimedias
Ustvarjanje strahu med ljudmi in nerazumljivo nelagodje ob belih kombijih ...

razno 20.11.12. novinarka anja scuka, foto: bostjan tacol | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
V začetku meseca je bilo na spletni strani Osnovne šole Šmartno pod Šmarno goro zapisano opozorilo o sumljivem belem kombiju v okolici šole. Ko sem želela preveriti novico, je bilo opozorilo umaknjeno. "Mogoče bi bilo tudi to zanimivo za članek. Povsod strašijo o belih kombijih, pa se ne spomnim primera, ko bi v Sloveniji ugrabili otroka in to ne bi bili starši," je umik komentiral sodelavec.

Prav zabavno je bilo čez teden dni na dokumentarnem programu Izzivalec ulice 2 z Vesno Vuk Godina in Bojanom Kodeljo, kjer so se dotaknili prav teh belih kombijev. Izzivalec ulice 2 se izvaja v okviru vseslovenskega družbenega programa neodvisen.si, ki ozavešča o različnih pasteh zasvojenosti. V dokumentarnem programu so med drugim opozorili na naraščajoče nepreverjene in šokantne vsebine s strani medijev, družbenih omrežij ter drugih virov informacij, ki pripomorejo k ustvarjanju strahu med ljudmi. Med njimi najdemo tudi novice o strašnih belih kombijih v okolici vrtcev in šol.

Za točen podatek o nevarnih belih kombijih in ugrabljenih otrocih sem se obrnila na policijo. Statističnih podatkov o prijavah, ki se nanašajo na samo ogovarjanje otrok, ne vodijo. Potrdili pa so, da prejmejo letno nekaj deset takih prijav. Dodali so, da se policisti takoj odzovejo na vsako obvestilo, kjer so udeleženi tudi otroci in da samo ogovarjanje otrok ni nujno že prekršek. "Policisti so kot vedno v takšnih primerih pričeli z zbiranjem obvestil in preverjanjem okoliščin, v nobenem izmed primerov pa niso bili ugotovljeni elementi prekrška ali znaki kaznivega dejanja,”  mi je zagotovil predstavnik Policije Drago Menegalija.

Ne le, da niso ugotovili znakov prekrška. Policisti ugotavljajo, da mnogokrat sploh ni prišlo do vabljenja otrok v vozila. V nekaterih primerih se je vozilo res nahajalo na nekem kraju, vendar to ni imelo povezave z otroki, ampak je šlo za dostavo, selitev, stanovalce … 

O vsesplošnem in neracionalnem strahu pred belim kombijem pričajo tudi nekateri konkretni dogodki, ki so jih obravnavali policisti. Menegalija je opisal dogodek, ko se je vozilo ustavilo pred prehodom za pešce in z zvočnim signalom opozorilo otroke, da lahko prečkajo cesto. Otroci so se belega kombija tako prestrašili, da so zbežali …

Policisti so se srečali tudi s primeri, ko so šolarji štopali vozila in so vozniki sklepali, da potrebujejo pomoč. Ko jim je ustavil voznik kombija, so se otroci prestrašili, ker se pač zaradi vsesplošnega strahu bojijo “belih kombijev”. V nekaterih primerih pa so želeli otroci z lažmi o belem kombiju le pritegniti pozornost staršev.

Bel kombi v Sloveniji ni bil udeležen v ugrabitev otroka. Nikoli.

Resnica je le ena, potrdili so jo tudi policisti: “Do sedaj slovenska policija še ni obravnavala ugrabitve otroka, ki bi ga izvedle osebe, ki se prevažajo s kombijem ali drugim vozilom. V zadnjih letih tudi sicer nismo obravnavali ugrabitve otroka.”

Strah pred belimi kombiji je postal med Slovenci že tako globoko zakoreninjen, da vzbujajo nelagodje tudi številnim odraslim. Čeprav bi bilo ob logičnem razmišljanju mnogo bolj verjetno, da bi zlikovci otroke ugrabljali s kakšnimi drugimi, manj izstopajočimi vozili.

“Takojšnje obveščanje s pomočjo družabnih omrežij oziroma interneta ter medijev, preden policisti preverijo informacije, povzroča paniko in tako imenovani »domino efekt«, saj si praviloma obvestila sledijo po določenih časovnih intervalih v različnih krajih po Sloveniji. Ko gre za otroke, se vpletejo čustva, ne reagiramo več racionalno, posledično vsako informacijo vzamemo za verodostojno, pa niti ni nujno, da je taka,” ugotavljajo tudi na policiji. Tudi oni dodajajo, da širjenje nepreverjenih informacij povzroča strah, paniko, nezaupanje in to ne glede na dejstvo, da takšne ugrabitve še niso obravnavali.

Policisti sicer namenijo veliko časa osveščanju otrok o pravilnem vedenju in odzivih v morebitnih nevarnih situacijah. Otroci morajo vedeti, kam naj se zatečejo v nevarni situaciji in da vsaka komunikacija z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti. “Otroke je treba učiti, da lahko neznani osebi odgovori na vprašanje, vendar se na zapleta v pogovore ter ostane na varnostni razdalji. Z neznanci naj ne odhajajo, četudi bi bile njihove ponudbe mamljive,” je nasvet, ki ga moramo upoštevati vsi starši. Policisti pa obljubljajo, da bodo še naprej vedno hitro odreagirali v primerih “vabljenja otrok v vozila” in preverili vse okoliščine. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.