Slovenija > Komentarji in kolumne
16 ogledov

Oče ne sme izvedeti, ali je res oče

Anja Ščuka (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Mati otroka lahko domnevnemu očetu prepreči, da opravi DNK-test očetovstva.

Le vprašanje časa je bilo, kdaj bo prišel tudi k nam. Preprost test očetovstva, ki ga lahko povsem anonimno opravimo na domu, rezultate pa nam v dveh tednih pošljejo po pošti. Zanj ne potrebujemo nobenih dovoljenj, dovolj je le bris ustne sluznice domnevnega očeta in otroka ter 389 evrov. Ni prav poceni, toda tudi ne predrago, da se rešiš dvoma. Vprašanje pa je, kako bodo nad nezakonitimi odvzemi biološkega materiala bdeli naši organi pregona.

Zakon
Opravljanje testa očetovstva nepolnoletnega otroka brez vednosti matere je v naši državi nezakonito. Za takšen test bo lahko mati domnevnega očeta tožila, tožbo pa bo na koncu najverjetneje dobila. Poleg tega so po mnenju strokovnjakov testi, kjer so upoštevani le vzorci očeta in otroka, lahko zelo dvomljivi. Zato se bodo najverjetneje pojavile tudi kraje biološkega materiala (sline matere), ki je spet kazniva, vendar bo domnevnemu očetu prinesla zanesljivejši odgovor.

Prav je, da oče testa ne opravlja brez vednosti matere, vendar kako naj ugotavlja biološko razmerje z otrokom, če mu mati tega ne dovoli? Otroka lahko vzgaja tako kot mati, brez njene privolitve pa nima pravice vedeti, ali je otrok res njegov. Mnogim se zdi takšna zakonodaja nepravična, glede na to, da živimo v enakopravni in nediskriminatorni državi. Očetje imajo pravico vedeti, ali je otrok, ki ga vzgajajo, njihov, če jim tega ne omogočijo matere, naj jim to omogoči vsaj država.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.