Slovenija > Komentarji in kolumne
11 ogledov

Od pobude do realizacije dolga pot

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Čeprav velja, da dobra novica ni nobena novica, danes (upam) poročamo o njej.

Slovenska država razpolaga z več kot tri tisoč službenimi stanovanji, od tega skoraj tisoč praznih. Glavni razlog za to je, da polovica stanovanj ni v Ljubljani in da zato zanje ni interesa. Poseben problem s svojimi stanovanji ima ministrstvo za obrambo, ki je od Jugoslavije podedovalo vojaška stanovanja, ta pa so po tem, ko so se zaprle velike vojašnice, začela propadati. Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je zato “ključna zaveznica” trem mladim poslancem, Juriju, Frangežu in Levaniču, ki vladi predlagajo oblikovanje državne strategije, s katero bi prazna stanovanja postala prehodna stanovanja za mlade družine.

Pohvalno
Pobuda je pohvalna zaradi treh stvari. Prvič, ker bi prazna stanovanja, ki na mesec stanejo od osemsto do tisoč evrov, bila lahko oddana po najkrajši poti. Drugič, ker bi do stanovanja lahko prišli tisti, ki nimajo možnosti najeti velikega kredita, imajo pa toliko, da lahko stanovanje uredijo za vselitev, in tretjič, ker so mladi poslanci sebi in ministrici naredili veliko medijsko promocijo.

Žal pa nas vendarle nekoliko zažira dvom: nič še ni dorečeno, kako bodo potekali postopki prenosa stanovanj na stanovanjski sklad, kako bodo določeni kriteriji za pridobitev stanovanj. Kdaj bo zakonodaja, ki velja za stanovanjski sklad, postala bolj fleksibilna in nenazadnje, kako bo urejen vpis v zemljiško knjigo. Čas hitro teče, stroški za prazna stanovanja na mesec znašajo okoli 900 tisoč evrov. Ogromno za čas gospodarske krize!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.