Slovenija > Komentarji in kolumne
20 ogledov

Ohranjevalci statusa zmede

Samo da je občina cela in da so vsi lokalni dobavitelji siti.

Andreja Basle (Foto: Anže Petkovšek) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kaj v zakonu o zdravstveni dejavnosti je tako "vročega", da si ga bivši minister Dorijan Marušič, ki je prvo leto mandata še mantral o reformi, nato pa preklopil na obljube o "nadgradnji zdravstvenega sistema", ni upal dati niti v javnost, kaj šele da bi mu omogočil vsaj teoretične možnosti za preboj na in čez poslanske klopi?

Si ni upal nakopati javnega linča s strani zdravnikov, ker zakon zahteva normative, koliko je treba narediti za plačo, ki naj bi jih za svoje zaposlene določil vsak javni zdravstveni zavod? Morda ni hotel, da se nanj spravijo tisti, ki "fušajo drugje", ker po novem, če v službi ne bi naredili norme, s soglasjem za delo drugje ne bi bilo nič.

Se je bal upora strokovnih direktorjev, saj bi zdravstvo po novem imelo le še "poslovne direktorje", strokovni pa bi bili le v vlogi pomočnikov. Ali pa ni želel upora koncesionarjev, ker zakon odpravlja netransparentno podeljevanje koncesij in prinaša celovit nadzor nad njihovim delom.

Mogoče pa ni šlo za nič od tega, ampak zgolj za celovito pomanjkanje poguma postaviti se po robu tistim, ki se na vse pretege trudijo v slovenskem zdravstvu ohraniti status zmede, kakršen vlada zdaj.

O kozi in volku. In tako seveda imamo v zdravstvu še naprej na desetine javnih zdravstvenih zavodov, ki hočejo imeti svojo računovodstvo (a iz leta v leto poslujejo z minusom) pa svojo kadrovsko službo (a se pomanjkanje zdravnikov ne zmanjšuje) pa svoje naročanje zdravil in vodstvo z dvema ali tremi pomočniki, samo da je občina cela in so vsi lokalni dobavitelji siti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.