Slovenija > Komentarji in kolumne
12 ogledov

Pahor po osmih porazih za predsednika

Vratolomno. Po osmih porazih Boruta Pahorja jeseni čakajo še predsedniške volitve, za katere niti v stranki nima jasne podpore. Kako milostni smo volilci do poražencev?

Davor Hafnar, novinar Žurnala24. | Avtor: Benjamin Kovač Benjamin Kovač
Prvega v seriji velikih porazov je Borut Pahor, takrat še kot predsednik vlade, zabeležil aprila lani. Na referendumu je bil s kar 80 odstotki proti zavrnjen vladni zakon o malem delu. Za tem sta se zrušila še pokojninska reforma in zakon o preprečevanju dela na črno.

Po dolgih mesecih je sledilo glasovanje v zaupnici vladi. Tudi tega vlada Boruta Pahorja ni prestala. Sledile so volitve. Njegova stranka je izgubila okoli dve tretjini glasov in poslanskih mest ter iz najmočnejše stranke padla na tretje mesto.

A tu se impresiven niz porazov še ne konča. Takrat še v vlogi premiera je Pahor po volitvah kandidiral za predsednika parlamenta. Ker ga Zoran Janković ni podprl, je to mesto na koncu pripadlo Gregorju Virantu. Pahor je ponovno izgubil.

Potem je na referendumu padel še družinski zakonik, ki ga je ravno tako pripravila njegova vlada.

Predsedoval bi državi, nočejo pa ga niti v stranki?

Še preden je dočakal najnovejšega, če prav štejem, že osmega v seriji porazov, se je že spustil v novo negotovo tekmo. V času, ki so mu ga dodelili za prepričevanje delegatov kongresa, da ga ponovno izvolijo za predsednika stranke, je napovedal kandidaturo za predsednika države. Analitiki in osnovna politična logika so napovedovali, da bo pred kandidaturo za predsednika predal tekmo za predsednika stranke. Tega ni storil. In izgubil.

Sedaj se je postavil v očitno nezavidljivo politično situacijo. Kako bo prepričal državo, če ga še v stranki nočejo za predsednika?

Kar je še huje: ne gre le zato, da ga nočejo za predsednika stranke. V stranki, ki jo je vodil 15 let, ga številni ne bi podprli niti kot kandidata za predsednika države. "Pred petimi leti smo ljudi prepričevali, naj volijo Danila Türka: naš je, lev je. Kako naj jih letos prepričamo, naj namesto zanj volijo za Pahorja? Prosim, povejte mi, v čem je boljši od Türka?" se je včeraj na kongresu javno vprašal eden od delegatov.

Milostni do poražencev

Po zadnji javnomnenjski anketi Dela, izvedeni pretekli teden, bi Türka raje kot Pahorja za predsednika države raje videlo kar 52 odstotkov siceršnjih volilcev SD. Zato se je še pred kongresom odločil nagovarjati širše volilno telo in vse bolj nagovarjati tudi desne volilce.

S kandidaturo za predsednika države je tako znova poudaril svojo spravno-državotvorno vlogo in razmišljanje, ki mu je služilo kot predsedniku parlamenta in škodilo kot predsedniku vlade. Glede na to, kako dobro se v tej vlogi znajde se res zdi, da je bila njegova kandidatura za predsednika države samo vprašanje časa. Zakaj si je moral nekdanji poslanec, predsednik parlamenta, evropski poslanec, premier in predsednik stranke pred tem škoditi s tako impresivno serijo porazov, pa je drugo vprašanje.

Morda pa je prišel do zaključka, da Slovenci pravzaprav nimamo težav s poraženci. Lani sem ugotavljal, da je desnica pod primatom Janeza Janše izgubila kar pet od šestih parlamentarnih volitev. Vseeno bi težko rekli, da gre Janši ali SDS v političnem smislu pretirano slabo. Ker ni videti, da bi Pahorja teža porazov posebej obremenjevala, se lahko zaenkrat le pustimo presenetiti.

Komentarjev 11
  • anja.scuka 20:24 08.junij 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **

  • ak 23:10 03.junij 2012.

    No, evo... morda se ga je pa SD ravno zato zdej znebil... prepošten je Pahor, da bi lahko bil na čelu te stranke. :)

  • 1111 20:45 03.junij 2012.

    ena stvar naj vam bo jasna...nisem simpatizer, ampak niti eno stvar mu nemore očitat...je obogatel, ima podjtja?...nikoli ni bilo z njim povezano nič, poskušali so mu dat na pleča marsi kaj, pa ni šlo...kaj pa naša vlada??? ...vsi sami lopovi...hallooooo, ...prikaži več kje ste poštenjaki???