Slovenija > Komentarji in kolumne
13 ogledov

Plačujemo tudi nepotrebno

Če se prevelikim pritiskom založb ne uprejo učitelji, se jim lahko vi.

kolumnist 15.09.2009, Sergeja Hadner Hvala, komentar, kolumna, portret, foto: Bo | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Brezplačna šola je za nekatere učence dražja kot za druge, kaže primerjava cen paketov delovnih zvezkov za določen razred. O tem, ali pri določenem predmetu učenci potrebujejo delovni zvezek, v poplavi ponudb založb odločajo učitelji. Po uvedbi učbeniških skladov, ko si učenci učbenike v šoli izposojajo brezplačno, kar pomeni bistven upad prihodka založb, se je število dodatnih gradiv, ki jih tiskajo založbe, znatno povečalo. Poleg delovnih zvezkov ponujajo številne zbirke nalog, plakate, lutke, modele, sestavljanke ...

Neuporabljeni. Če imate doma šolarja in če še niste, prelistajte po delovnih zvezkih, ki ste mu jih kupili prejšnje leto. Skoraj gotovo boste našli kakšnega, ki je ostal napol popisan, morda celo katerega, ki je ostal nedotaknjen. Posredujte informacije o tem svojemu predstavniku v svetu staršev. Učenec naj ima tisto, kar uporablja. Številni pedagogi se tudi strinjajo, da delovni zvezki niso potrebni pri vsakem predmetu in za vsako ceno. Še več, zagovarjajo trditev, da delovni zvezki, ki ponujajo rešitve, ubijajo otrokovo ustvarjalnost. Učenci, ki pišejo v običajne zvezke, si bodo učno snov hitreje in lažje zapomnili. Pri predmetih, kot so gospodinjstvo, kemija, fizika, tehnika, likovna vzgoja in drugih, si bodo snov laže zapomnili s praktičnim delom, poskusi in raziskovalnimi nalogami. Neuporabljeni in neuporabni delovni zvezki morajo s seznamov. Številne šole so to že spoznale, številne še ne. Prav to dokazujejo razlike med cenami paketov delovnih zvezkov med šolami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.