Slovenija > Komentarji in kolumne
29 ogledov

Pojdimo z glavo skozi zid, pa bo

Janez Zalaznik Dejan Mijović
Ni najbolj normalno, da se 19 dni pred novim letom ne ve, ali bomo imeli proračun za leto 2013 ali ne.

Četrtega oktobra je minister za finance predstavil proračun za leto 2013, ki bi za kakšnih deset odstotkov porezal denar za plače v javnem sektorju. Sindikati so vzrojili, češ da to brez dogovora ni mogoče, saj plače določajo zakon in kolektivne pogodbe. Dva meseca in slaba dva tedna pozneje nimamo nobene rešitve, klobčič se je le še zapletel. Vlada je določila globo za vse direktorje in ravnatelje, ki bi za plače porabili več, kot jim je vlada dala, tega cilja pa tudi ne morejo izpolniti, če nočejo kršiti zakonodaje. Sindikati so, besni, ker se vlada noče pogajati o višini prihranka, ampak le o tem, kako ga doseči, vložili zahtevo za referendum. Do leta 2013, za katerega nimamo proračuna, pa je še 19 dni.

Razumevanje. Razumem vlado, da se raje ne bi zapletala v pogajanja s sindikati, sploh ker so bila tista epska o uravnoteženju javnih financ sicer uspeh, a hkrati fiasko. Izhodišče je bilo 15-odstotno znižanje mase plač, dejanski učinek pa tri odstotke. Ni pa najbolj odgovorno, da je vlada dva meseca čakala, da se bodo stvari uredile same od sebe. In zdaj se čudi, ker se niso. Razumem tudi sindikate, v prvi vrsti so njihova skrb njihovi člani in tudi mene bi na njihovem mestu razbesnel ignorantski odnos vlade. In razumem tudi, da se ničesar ne morejo dogovoriti. Saj so se konec koncev vse stranke strinjale, da bi bilo referendumsko ureditev treba spremeniti, pa se niso mogle dogovoriti, kako. Zelo razumem pa tudi, da ljudje niso več razumevajoči do tistih, ki se ne znajo nič dogovoriti. Politikov in sindikalistov.

Komentarjev 5
  • Milan Samide 00:03 15.december 2012.

    KO NI še vojska ne vzame naši politiki pa...ne bodo preganjali tistih , ki so po ustavi oškodovali ljudi..., toliko časa tudi ne more biti bolje. MORALNA in kazenska ODGOVORNOST za vse, pa bomo videli kdo si upa bit ...prikaži večt politik, ali na vodilnih mestih, . samo pošteni!!!!26.člen URS, ( pravica do povračila škode)Vsakdo ima pravico do povračila škode, ki mu jo v zvezi z opravljanjem službe ali kakšne druge dejavnosti državnega organa, organa lokalne skupnosti ali nosilca javnih pooblastil s svojim protipravnim ravnanjem stori oseba ali organ, ki tako službo ali dejavnost opravlja.Oškodovanec ima pravico, da v skladu z zakonom zahteva povračilo tudi neposredno od tistega, ki mu je škodo povzročil.Če bi se politiki in vodilni izvajalci javnih pooblastil zavedali tega člena URS, SI .Država in (njene institucije , izvoljeni poslanci) bi pregnala lopove in od njih zahtevala povračilo škode, ki so jo naredili državi in državljanom. Denar

  • franke 12:27 14.december 2012.

    UPRETI SE MORAMO . NA KRATKI ROK BOMO MORDA NEKOLIKO IZGUBILI,VENDAR NA DOLGI ROK BOMO SIGURNO PRIDOBILI. CEL SVET SE POČASI UPIRA FINANČNIM LOBIJEM.

  • irenajakob 16:02 13.december 2012.

    Jaz imam v službi tudi pogodbo, pa so mi vseeno znižali plačo za 10%. Pa sem lahko samo tiho in tudi sem tiho, ker vem, da je kriza in da sem lahko še vesela da imam službo in pa plačo ...prikaži več vsakega 10. ega v mesecu. Nekaterim ni jasno, da če je tako, se mora vsak nečemu odpovedati. imam neto plačo 800 €, da ne bo kakšne pomote.pa me sindikati niti ne povohajo