Slovenija
66 ogledov

Potujejo po gosposko

Letalo na letališču Saša Despot
Zlate ugodnosti. Državni letalski prevoznik nekatere ministre in državne sekretarje v poslovni razred spusti brezplačno. Luksuz je dražji.
 Letalska vozovnica za poslovni razred je običajno trikrat dražja od tiste za ekonomski razred.

"Toliko govorijo o varčevanju, pa sem zadnjič videl ministra za finance, kako je v Bruselj letel v poslovnem razredu," nas je obvestil naš bralec. Najcenejša vozovnica v ekonomskem razredu za Bruselj na naključni datum stane okrog 300 evrov, poslovni razred pa je trikrat dražji.

Šušteršič leti po poslovno

Na ministrstvu za finance so nam pojasnili, da minister, državna sekretarja in še trije uslužbenci za ceno ekonomskega razreda letijo v poslovnem, saj imajo zlato kartico Adrie Airways ACC, ki prinaša ugodnost brezplačnega prehoda v poslovni razred. "O dodelitvi zlate kartice ne odloča ministrstvo za finance, temveč jo posameznim uporabnikom dodeli Adria Airways," so razložili na ministrstvu in dodali, da gre za kartice na ime oseb, ki imajo veliko službenih poti, in jih ne morejo uporabljati drugi znotraj ministrstva.

 

Vsi ministri tega ne vedo

Medtem ko na ministrstvu za finance pravijo, da je ta nadgradnja povsem običajen postopek, nekateri ministri o tem, sodeč po njihovih odgovorih, vedo bolj malo. Minister Radovan Žerjav in drugi zaposleni na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo potujejo v ekonomskem razredu. Tudi na uradu za Slovence v zamejstvu, ki ga vodi Ljudmila Novak, pravijo, da uporabljajo ekonomski razred, prav tako vsi na ministrstvu za zdravje s Tomažem Gantarjem na čelu ter uslužbenci ministrstva za notranje zadeve, kmetijstvo in okolje ter javno upravo in pravosodje z ministri Vinkom Gorenakom, Francem Bogovičem in Senkom Pličaničem na čelu.

Vizjak nadgradnjo pozna

Da poznajo brezplačno nadgradnjo, so odgovorili le na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Zagotovljena je za ministra Andreja Vizjaka in državno sekretarko na neposrednih letih Adrie Airways, "vendar v tem mandatu niti eden niti drugi nista potovala s takimi letalskimi povezavami, da bi bilo to mogoče", so pojasnili na ministrstvu.

V Janšev kabinet 16 kartic

Najožji sodelavci v kabinetu premierja Janeza Janše pa imajo na voljo 16 kartic ACC, ki jim jih je poslala Adria Airways. "Te kartice omogočajo zbiranje točk s poleti na rednih linijah prevoznika in niso vezane na konkretnega uporabnika. Točke se zbirajo z vsakim opravljenim poletom Adrie Airways, zbrane točke in ugodnosti pa se lahko uveljavljajo samo za službene poti," poudarjajo na vladi. Člani Janševega kabineta lahko s to kartico na posamezni let brezplačno prinesejo dodatnih 20 kilogramov prtljage.

Vlada: Tega se ne sme početi!

"Minister Žiga Turk je, ko je na brniškem letališču pri uslužbencu Adrie Airways (AA) prevzemal letalsko vozovnico za let na službeno pot v Moskvo, zahteval, naj mu zaposleni točke zbranih milj za let naloži na zasebno kartico, ne na njegovo službeno kartico ministrstva," opisuje eden od ministrovih naključnih sopotnikov na poti v Moskvo 13. maja.

Na karticah potniki zbirajo milje, ki jih uslužbenci ministrstva na službenih poteh prepotujejo z Adrio Airways. "Te milje pa nato izkoristimo pri nakupu letalskih vozovnic, za katere ne dobimo povrnjenih stroškov od organizatorjev dogodka," pojasnjujejo na ministrstvu. Na vladi pri tem poudarjajo, da "zaposleni za zasebne namene ne sme izkoristiti ugodnosti, ki jih pridobi v okviru službenih potovanj v tujino". Na Turkovem ministrstvu zagotavljajo, da je minister na službenem letu v Moskvo pravzaprav izkoristil "ugodnosti, ki jih je pridobil, preden je postal minister. Uporabljal je osebno kartico, s katero je, preden je postal minister, pridobil vrsto ugodnosti, ki bi bile sicer plačljive, denimo vstop v poslovni salon."

Komentarjev 15
  • bojovi 23:32 02.junij 2012.

    Seveda da potujejo, ampak pomebno je da šparajo. Zdaj se je razjasnilo ko je JJ rekel da bodo pri sebi šparali. Svoj denar bodo šparali našega pa rabili. Kakšen Hinavec je ta JJ.

  • trimix 10:59 02.junij 2012.

    za lete znotraj evrope in vse kar traj amanj kot 2 uri je business/1st class cista bedarija in preseravanje....v vseh adrinih skatlah si business sploh ne zasluz tega imena in itak avion takoj po vzletu in dosegu potovalne visine ze ...prikaži več zacne pristajalni postopek,....Sem se imel pa priliko peljat na Boing 777 v prvem razredu na linij DOH-SIN...woohaaa...to pa je bil luksus napisan z velikim L :-)

  • stela 07:15 02.junij 2012.

    poslovno zbiranje milj in privatno trošenje le -teh je praksa tudi v podjetjih.....goljufija se je res globoko zajedla v naše poslovanje..saj se.to zdi celo normalno