Slovenija > Komentarji in kolumne
7 ogledov

Pravica odločanja tudi otrokom

Žurnal24 main
Zgodbo o kočljivi temi, v katero je vpleten mladoletni otrok, pišemo brez imen, ker bi lahko šlo tudi za Jureta ali Evo, Klaro ali Petra.

Kako pisati o kočljivi temi, v katero je vpleten mladoletni otrok? Je pisanje o mladoletnem otroku v interesu javnosti? Je varovanje pravic otrok v interesu javnosti? Ali smemo mediji v interesu vseh otrok opozoriti, da so v tem konkretnem primeru spet zatajile institucije, ki bi morale mladoletnega otroka obvarovati, čim prej ukrepati in mu zagotoviti otroško, mladostniško življenje? Opozoriti, da v boju staršev prevečkrat trpijo prav otroci?

Brez imen. Odločili smo se, da bomo zgodbo zapisali, a zakrili identiteto otroka in staršev. Slovenija je majhna in prej ali slej je vsak vsakemu sosed, prijatelj, šef. Zgodba ni nova in institucije so se o njej že javno izrekle. Vprašanja pa ostajajo. Zakaj socialna inšpekcija še ni odločila o primeru in bo to šele storila? Zakaj ni ukrepala varuhinja človekovih pravic? Zakaj ministrstvo za pravosodje še išče rešitev? Kdo bo odločil o tem, da ima pravico do uveljavljanja mnenja otrok?

Se lahko otrok odloči?
Odrasli imamo načeloma pravico, da se izrečemo, kje bomo živeli in kaj bomo počeli. Pravico, da se odločimo, koga imamo radi in komu zaupamo. Pa tudi otroci imajo po Evropski konvenciji o uresničevanju otrokovih pravic pravico do izražanja mnenja, ko odrasli sprejemajo odločitve, ki zadevajo njih. Po procesnih pravicah iz istega dokumenta pa imajo tudi pravico do odvetnika. Ta mladoletna oseba je že izrazila svoje mnenje. Izbrala si je odvetnika. Kako na glas mora sleherni mladoletnik v takem primeru povedati svoje mnenje, da ga slišijo pristojni?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.