Slovenija > Komentarji in kolumne
11 ogledov

Predsednik, vlada in volilni čas

Tanja Starič, novinarka časnika Žurnal24 Žurnal24 main
Politična realnost je, da je nekaj ur po Türkovem govoru koalicija sprejela sporne zakone s prepričljivo večino.

Celo hiperaktivni slovenski predsednik Danilo Türk, ki je v treh dneh obiskal Strasbourgh, Bratislavo, državni zbor in slovenske dneve knjige, nekje vmes pa podelil še odlikovanje Francetu Bučarju, priznava, da poslancev ne bo obiskoval zelo pogosto. Predsednik govori v parlamentu, ko gre zares, in Türk je presodil, da so razmere v pravosodju tako kritične, da je to potrebno. Pomembna je namreč predvsem simbolna vrednost dogodka; sodniki, ki grozijo s stavko, imajo zdaj mogočnega zaveznika.

PREBERITE ŠE: Türk pred poslanci | Predsednik odlikoval Bučarja |

Danilo Türk je diplomat. Ni se sprl z vlado in ni podprl očitkov opozicije. Govoril je izključno o slovenskem pravosodju, o boljših razmerah za delo ustavnega sodišča, o spoštovanju sodnikov in njihovih odločitev, tudi o njihovih boljših plačah. Politična realnost pa je, da je nekaj ur pozneje vladna koalicija s prepričljivo večino in brez zadrege sprejela ˝sporni˝ paket zakonodaje – od kazenskega zakonika pa do zakona o odvetništvu.

Volitve
Predsednikov prvi nastop se je zgodil v trenutku, ko je bitka za zmago na prihodnjih volitvah že skoraj na vrhuncu. Potem ko nas je vladna stran osrečila z novico, da bomo šli na volišča pred počitnicami in po njih, se je zdaj vključila še opozicija. Če bomo junija glasovali o pokrajinah, protikorupcijski komisiji in morda še čem, bi bilo najceneje, če bi mimogrede izvolili še poslance. Da bi bil vsaj med olimpijado mir. Seveda to ni mogoče in seveda je to samo šala. Toda: mar ne bo veliko olajšanje, ko bo denimo predsednikov govor v parlamentu mogoče razlagati tudi drugače in ne le v predvolilnem kontekstu?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.