Slovenija > Komentarji in kolumne
71 ogledov

Predsodki obrnjeni na glavo

Anja Ščuka (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Ko so Dolenjci marljivi, Gorenjci radodarni, Korošci pa leni in pohlepni.

Gorenjci so od danes najbolj radodarni. Medaljo največjega pivca so si prislužili v Obalno-kraški regiji. Dolenjci niso več najbolj leni, poleg Severnih Primorcev smo jih označili kot najbolj marljive. Stereotipno redkobesednim, a dobrodušnim Korošcem smo po novem pripisali lenobo in pohlep.

Brskanje po podatkih o prebivalcih statističnih regij je nekatere predsodke obrnilo na glavo, še vedno pa ostaja veliko primerov, ki le potrjujejo že dolgo veljavne in vsem znane stereotipe. Pomurci tako ostajajo dobri in preprosti ljudje, saj so poleg Severnih Primorcev najmanj jezni, hkrati pa tudi najmanj zavistni in objestni. Primorci so tudi po naših podatkih temperamentni, ker se najpogosteje pravdajo, zaradi količine popitega alkohola na prebivalca najverjetneje drži tudi stereotip o njihovi odprtosti in zgovornosti. Večni snobi, Ljubljančani, so s svojimi luksuznimi avtomobili upravičili takšno poimenovanje, temu pa so dodali še objestnost in pohlep.

Razlike.
Kljub svoji majhnosti Slovenija ostaja razgibana in raznolika, njena odstopanja v posameznih regijah pa skrb vzbujajoča. Podatki o debelosti, bolniškem dopustu, pitju alkohola ali številu kaznivih dejanj se po regijah zelo razlikujejo in tako kažejo tudi na (ne)zadovoljstvo posameznih prebivalcev. Po naših podatkih so si torej Slovenci enaki le v spolnem vedenju. Kakšna je stopnja pohote v Sloveniji, zgovorno kaže podatek o osemdesetih odstotkih varajočih Slovencev.

Če mu verjamete.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.