Slovenija > Komentarji in kolumne
3 ogledov

Prekmurje - za politiko le oder

Ksenija Koren Žurnal24 main
Od zadnje krize v Muri, ko za 3.300 delovnih mest najbolj vzhodne regije še vedno ni rešitve, nobenemu od treh predsednikov, ki vladajo državi, ni uspelo priti v Prekmurje. Prišli pa so zaradi proslave. Vsi trije!

“To ni političen song,
ni političen song!
Kar trdijo, ni res,
to je pesem za ples!”

Tako je že leta nazaj z Malimi bogovi prepeval Vlado Kreslin. Prepeval je tudi na letošnji proslavi ob 90. obletnici združitve Prekmurcev z matičnim narodom, čeprav omenjene pesmi ni bilo na repertoarju.

To pot je Kreslin pel pred Velikimi političnimi Bogovi. Pot do Prekmurja so tokrat - čeprav je dogajanje v tamkajšnji Muri že tedne na vrhu seznama potencialnih socialnih žarišč v od recesije prizadeti državi - našli tako predsednik republike, kot predsednik državnega zbora in predsednik vlade. Pa še dobršni del ministrskega zbora in poslanske ekipe. Danilo Türk, Pavel Gantar in Borut Pahor so (z obilo spremstva) v prijetnem poletnem večeru prišli v Prekmurje sedeti v prvo vrsto in uživati v kulturnem programu. Kar jim sicer ne gre šteti v slabo.

Huje je, da nobenega med njimi ni bilo v bližino stisk in ljudi ki jih pestijo, čeprav se po razvoju dogodkov vse bolj zdi, da bo Prekmurje kmalu posušena veja tam daleč na vzhodu države. Do nje vodijo sicer vse boljše ceste, a je dovolj daleč od oči, da se politiki v Ljubljani pogled hitro zamegli in se zdi, da bolnega Prekmurja ni.

"En korak v levo stran,
en korak v desno stran.
En korak za akcijo,
drugi za reakcijo."

…je prepeval Kreslin z Malimi bogovi. Veliki politični Bogovi korakajo le v levo in desno, da lažje pridejo okoli problemov. Akcije ali reakcije za Muro že predolgo ni, z izjemo samopromotorskih podjetnikov, ki očitno rešitev iščejo tudi namesto državnega lastnika. Delavci so prepuščeni sindikalnemu gibanju in tudi oni korakajo. Ponavadi v Ljubljano na Gregorčičevo. Ker ne pride vlada k Muri, obiskuje Mura vlado.

Slavnostni govornik Gantar je na proslavi Prekmurcem povedal, da ima Prekmurje potencial. Zares ne razumem, na kaj je mislil, ko se je po nič kaj vzpodbudnem fatalističnem govorjenju o "usodi naše Mure" v Beltincih spraševal po dilemi, ali je bolje, da ne bi bilo še slabše podaljševati obstoječe stanje, dokler je mogoče, ali se oprijeti novih razvojih razmišljanj in poti. Ker konkretnega ni povedal prav nič!

In potem je Prekmurcem še povedal, da imajo speče potenciale. Kaj, če bi iz Ljubljane v Prekmurje enkrat za spremembo poslali nekoga, ki ima kaj več zgolj lepih besed – denimo rešitve, da Prekmurje izkoristi tako opevane speče potenciale in denarnico, da bo take potenciale lahko tudi financiral?

"Bela barva je za sneg,
črna barva je za mrak.
Ni razloga za preplah,
saj vsi vemo, kaj je strah."

…zaključuje svoj nepolitičen song Kreslin iz Malih bogov. Kaže, da Veliki politični Bogovi še zdaleč ne vedo, kaj je strah… Prekmurje je zanje očitno samo idilična lokacija za kulturne prireditve, mrak pa zgolj zato, ker se proslave dogajajo v večernih urah. Se bo v Prekmurju kdo oglasil, ker so ljudje v stiski, ker jih je strah?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.