Slovenija > Komentarji in kolumne
36 ogledov

Preprost izračun v prid novi kabini

Potni stroški so visoki, nihče pa ne upošteva časa in okoljskih dejavnikov.

Anja Ščuka (Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Novogoričanka, ki se na fototerapijo vozi v Ljubljano, bo za dva meseca terapij prejela povrnjene potne stroške v višini 988 evrov. Toliko denarja ji bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) povrnil, če bo zdravljenje uspešno. Pomislili boste, da plačujejo tolikšne stroške, ker je kabina za obsevanje zelo draga. A ni. Člani mariborske in gorenjske podružnice Društva psoriatikov Slovenije so pred nekaj leti zbirali denar za sodobni obsevalni kabini. Naprava, ki je postavljena v Mariboru, je stala 29 tisoč evrov. V enem letu bi jo pokrilo 30 Novogoričanov z luskavico, ki se vozijo na fototerapijo. Z novo napravo bi imel dodatne stroške tudi ZZZS, saj potrebujemo prostor in zdravstveno osebje. Žal nam iz nobene od uradnih ustanov niso podali izračuna, koliko bi znašali stroški izvajalca. V društvu psoriatikov so nam zaupali okvirno vsoto 20 tisočakov, ki bi jo pokrilo 20 Novogoričanov. Ob 40 tisoč slovenskih bolnikih jih je na Goriškem zagotovo 50, ki potrebujejo fototerapijo in ki pokrijejo takšne stroške.

Bolnik. Izračun ni tako preprost; ob novem izvajalcu nastane še veliko drugih stroškov in težav. Izračun pa ni tako preprost niti za bolnika in naše okolje. V povrnjene potne stroške bolnice ni nihče štel njenega časa, saj na dneve terapij ne more v službo. Ker je plačana prek študentske napotnice, bo dva meseca skoraj brez zaslužka. Sem nihče ne šteje niti okoljske škode, ki jo terjajo poti na terapijo in nazaj. Problematika je kompleksna, zagotovo pa bi lahko vsaj enega izvajalca postavili tudi za Primorce.

 

Komentar se nanaša na članek Ni za opremo, plačajo pa potne stroške.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.