Slovenija > Komentarji in kolumne
38 ogledov

Prisegam ... kako že gre dalje?

Kaj bi vi izbrali, če bi bili ogroženi? 
Zapor za tistega, ki ogroža, ali zakon?

Anja Zupanc | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Ne znam si predstavljati, kako se počuti sodnik, ko ugotovi, da lahko nekoga kaznuje samo, če upošteva denimo njegovo sled, najdeno na kraju zločina. In da policija te sledi na tem kraju sploh ne bi smela pobrati, ker je preiskovalni sodnik policiji hišno preiskavo dovolil samo na sosednjem naslovu. To pa zato, ker je policist pomotoma navedel napačen naslov od tistega, kjer so želeli ujeti kriminalca.

Absurdna situacija, ki jo je menda doživel že marsikateri sodnik. Pred sebe dobi nezakonito pridobljen dokaz, hkrati pa se zaveda, da odloča o kazni za povratnika, ki kriminalno posluje že vse življenje. In da bo ta zagotovo spet kradel, izsiljeval ali počel še kaj brutalnejšega, če ga oprosti in izpusti.

Vest. Med čem torej tehta sodnik v takšnih primerih? Med spoštovanjem prava, zakonov in spoštovanjem človekovih pravic na drugi strani. Da, te na drugi strani so pravice vseh nas: tistih, ki bi jih ta človek lahko kakorkoli oškodoval, če ga izpustijo iz zapora. Nikakor ne pozivam sodnikov, naj zato, da bomo jaz ali moji bližnji varni, večkrat kršijo zakon in zapirajo nedolžne. Zanima me le, kolikokrat se sodnikom res dopusti, da sodijo in odločijo po lastni vesti in občutku. Nekoč so zaprisegli, da bodo poleg zakonov upoštevali tudi svojo vest. Zdaj jih povozijo vsakič, ko naredijo korak čez mejo zakona, skoraj nikoli pa, ko kršijo lastno vest.

Komentar se nanaša na članek Za odškodnine vsako leto milijon.

Komentarjev 4
  • Fertel 11:32 27.februar 2013.

    Kratko, jedrnato - in zadetek v eno od bistev problema. Smotrno bi bilo dodati le - zakaj so z letom 1995 tako spremenili Zakon o kazenskem postopku? Ali so imeli fige v žepu? Več kot prepričan sem, da ...prikaži več so to storili načrtno.

  • provni 19:42 25.februar 2013.

    Latinski pregovor, ki ga poznajo pravniki pravi SALUS POPOLIS SUPREMA LEX. Torej dobro naroda je višje od zakona. Tudi zvezni Pomorski zakon o pomorski in notranji plovbi je imel v skupnih določbah napisano, da so navade in običaji lahko višji ...prikaži več od zakona. Vsekakor ima vsak Zakon kopico lukenj, na katerih živijo barabe in advokati. In konec - zapor za tistega, ki ogroža in obvezno delo v zaporu, da povrne stroške bivanja, ne pa da narod plačuje za barabe.

  • privat 08:21 24.februar 2013.

    Sodišče je štala...jaz se pravdam že 20 let...! Policija pa je samo za cestne prekrške in za nadlegovanje malih ljudi. Politika pa vidimo da samo krade ,laže zavaja...in kako lahko sploh kaj funcionira??? Sej nemore,še mi Več ne moremo funkcionirati ...prikaži več kot pošteni državljani! Kmalu bomo še mi začeli ..."patria"