Slovenija > Komentarji in kolumne
5 ogledov

Prvi lažnivi, drugi kljukci

Sabina Kržič (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Ni napaka, vse je res. Za 39 tisoč brezposelnih je šlo samo maja 22,7 milijona evrov.

Ko sem z zavoda za zaposlovanje dobila podatke o tem, da so brezposelni, ki so jim znižali denarno nadomestilo, v povprečju zaslužili 868 evrov neto, sem bila šokirana in prepričana, da gre za napako, saj se mi je znesek zdel neizmerno visok. Takoj sem zavrtela telefonsko številko in predstavnica za odnose z javnostmi na zavodu mi je morala zadevo še enkrat preveriti. Res me je vrglo na rit, ko mi je še drugič zatrdila, da znesek drži.

In kaj za vraga delajo, da toliko zaslužijo? Povprečna plača je bila aprila namreč 976 evrov neto, kar je le dobrih sto evrov več!

Drugo, kar človeka vrže na ta zadnjo, pa je ta naš trapasti režim. Nov zakon izvajamo že pol leta, 800 uslužbencev na zavodu pa se še ni zmoglo povezati z davkarijo, da bi jim posredovala podatke o zaslužkih tistih 39 tisoč brezposelnih, ki od zavoda vsak mesec prejemajo denar. Pa jim je bilo samo maja izplačanih za 22,7 milijona evrov nadomestil!

Slepci. Ja, ja, brezposelni že vedo, kaj smejo in česa ne – močno verjamejo na zavodu. In zraven upajo, da jih bodo brezposelni kar sami poklicali in jih prosili, naj jim znižajo nadomestilo. Res naivno je računati na to, da brezposelni pa ne lažejo. Možnost, da jih ujamejo, je namreč ena proti milijon; če jih slučajno zasači svetovalka ali jih kdo prijavi. Obvezna prisotnost na domu je bila z novim zakonom tako ali tako ukinjena.

Torej, prvi najbrž lažejo, drugi pa so zagotovo kljukci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice