Slovenija
31 ogledov

Brezposelni zaslužkarji

zaposlovanje, brezposelni, Žurnal24 main
Brezposelni. Tisti, ki so sami javili, da delajo, so v povprečju na mesec zaslužili 868 evrov neto. Naivno. Zavod računa na to, da mu bodo brezposelni zaslužke nad 200 evrov sporočili sami.

Delajo. Le 250 od skupaj 39.388 brezposelnih prejemnikov denarnega nadomestila je Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ) v letošnjih prvih petih mesecih obvestilo, da so z delom zaslužili več kot 200 evrov na mesec, zaradi česar jim je zavod znižal nadomestilo. V povprečju so zaslužili 868 evrov neto na mesec.

Zaslužijo lahko 200 evrov

Da obdržijo nadomestilo v nespremenjenem znesku, lahko od letos namreč zaslužijo največ 200 evrov. Če znesek presežejo, jim denarno nadomestilo znižajo za polovico dohodka iz dela, ki presega 200 evrov. Lani je bila ta meja 41 evrov, preseglo pa jo je 223 brezposelnih.

Brezposelni sami vedo ...

Podatka, koliko vseh dejansko dela in koliko zaslužijo, na ZRSZ pravzaprav nimajo, razen ko jim brezposelni to sporočijo sami. "Zdaj brezposelni sami javljajo prihodke, ker vedo, da ne smejo preseči 200 evrov neto na mesec – javljajo takrat, ko presegajo. Tem potem znižamo nadomestilo. Tako da ni natančnih podatkov, koliko je takih, ki delajo in prejemajo denarno nadomestilo. Za nas je podatek o zaslužku pomemben le, če se preseže limit," pojasnjuje Tanja Gerkšič z ZRSZ.

Za preverjanje zaslužkov brezposelnih, ki dobivajo nadomestilo, se nameravajo v prihodnje sicer povezati z davčno upravo, da bodo podatke pridobivali avtomatično, pravi Gerkšičeva in dodaja, da se o tem že dogovarjajo. A kdaj točno bo povezava z davkarijo zaživela, še ne vedo.

Za druge brezposelne, ki ne prejemajo nadomestila, pa podlage za preverjanje zaslužkov po njenih besedah nimajo.

"Ne glede na to, da imajo status brezposelnega, lahko delajo, vendar ne smejo biti v rednem delovnem razmerju. Podatka, koliko zaslužijo, sploh ne smemo pridobivati, ker je to osebni podatek. Če povedo, da delajo, pa lahko to upoštevamo pri svetovanju glede zaposlitvenih ciljev," še pravi Gerkšičeva.

Pol leta, štiri milijone evrov za višja nadomestila

Od januarja velja novi zakon o urejanju trga dela:
Novi upravičenci. Pravico do denarnega nadomestila je dobilo 1.278 brezposelnih, ki je po prejšnjem zakonu ne bi. To je v prvih petih mesecih skupaj naneslo 638.109 evrov. Po novem so namreč do nadomestila upravičeni vsi, ki imajo najmanj devet mesecev delovne dobe v zadnjih dveh letih, prej pa so morali biti zaposleni vsaj eno leto v zadnjem letu in pol.

Višja nadomestila. Z novim zakonom so se zvišala tudi nadomestila; najnižje možno se je zvišalo s 334 evrov bruto na 350, najvišje pa s 1.003 na 1.050, v prvih treh mesecih na ZRSZ pa so brezposelni upravičeni tudi do 80 in ne več 70 odstotkov svoje povprečne plače, ki so jo zaslužili v zadnjih osmih mesecih. Na račun višjega denarnega nadomestila je ZRSZ letos v prvih petih mesecih izplačal nekaj več kot 3,9 milijona evrov. Na račun podaljšanja denarnega nadomestila starejšim delavcem s 24 na 25 mesecev pa še ni izplačal nobenih sredstev, saj bo to pravico možno uveljavljati šele leta 2013.

Komentarjev 6
  • privat 13:03 26.september 2011.

    koga sploh zanima če delovc zasluži par evrov za obstoj družin??? Lopovi raje skrbite za razvoj Slovenije...če pa neznate opravljati svojega poslanstva ,še vedno se lahko pridružite ljudem na zavodu pa si sodite sami...Delo na črno je nujno zlo zaradi ...prikaži veči nesposobnosti vodenja socialne države...Če nebi bilo tega dela kdo pa bi vas lahko plačeval?? Z socialo...debili

  • pilotko 08:16 26.september 2011.

    Glede na izbrisane iz evidenc smo že daleč preko meje 120.000 brezposelnih, v državo pa preko izkoriščevalskih zasebnih agencij "menedžerji" še naprej vlačijo svoje sonarodnajke na tisoče Albancev, Bolgarov in Romunov, ki za euro na uro živijo po štalah ob ...prikaži več četrt kruha in pašteti.Le kako lahko Slovenci ob vseh tekočih stroških preživimo ob takih bedastočah in taka državno - birokratska ureditev naj crkne čim prej !!

  • dusan72 22:46 03.julij 2011.

    ne čudijo, da bomo pri svoji finančni situaciji za prihranek 50€ izbrali raje fušarja.