Slovenija > Komentarji in kolumne
203208 ogledov

Res je, krivi smo cepljeni

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Necepljeni pogosto trdijo, da smo za širjenje epidemije krivi cepljeni. In tokrat se z njimi strinjam.

kolumnisti 26.09.07...janez zalaznik...novinar zurnal24...foto: dejan mijovic | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Znanstveni dokazi kažejo, da je manj verjetno, da cepljeni zbolimo. Tudi če zbolimo, smo, kot kaže, precej manj kužni. A kljub temu smo krivi. Krivi smo, ker smo šli v gostilno ali trgovino in se nam ni zdelo vredno, da bi jih opozorili, da morajo preverjati PCT pogoj. Krivi smo, ker smo še naprej hodili v te trgovine in gostilne, namesto da bi jim povedali, ne bomo hodili v lokale in trgovine, kjer se ne držijo predpisov. Lastniki lokalov, trgovin, cvetličarn, kozmetičnih, mazažnih in frizerskih salonov so se bali, da bodo, če bodo preverjali izpolnjevanje pogoja PCT, izgubili stranke, ampak cepljenih nas je vsaj trikrat več kot nasprotnikov cepljenja in vseh ukrepov. Krivi smo, ker nismo pohvalili vseh, ki so dosledno preverjali izpolnjevanje pogoja PCT. 

Medtem, ko smo bili tiho, so nasprotniki kričali na študente, ki so preverjali PCT, jih poniževali, posnetke svojega žaljivega in nedopustnega vedenja objavljali na družbenih omrežjih in se medsebojno bodrili.

Nekako prepričani smo bili, da s tem, da se ne cepijo in da nasprotujejo vsem ukrepom, ogrožajo samo sebe. Zdaj, ko se zdravniki ukvarjajo skoraj izključno z njimi, je prišel trenutek streznitve, to, da so se odločili, da raje zbolijo, je ustvarilo izredne razmere. Tudi za nas.

Ko smo na tem, da se odpoveduje na tisoče potrebnih pregledov in operacij ter da se bo morda celo bolnikom z rakom  odpovedalo diagnostične posege in operacije, Zoran Stevanović poziva na protest zaradi samotestiranja otrok v šolah. Bolno. Če kdo ne dovoli samotestiranja svojega otroka, se ta lahko izobražuje na daljavo. Bolj pošteno, kot da se zaradi njega vsi. 

Apokalipsa včeraj, danes pa čisto navaden dan 

Danes zjutraj se je izkazalo, kako velika je v resnici množica teh kričečih nasprotnikov samotestiranja. Podatke sicer še zbirajo, ampak po prvih informacijah je le nekaj odstotkov staršev otroke obdržalo doma. Če ste bili v zadnjih dneh kaj na družbenih omrežjih, ste bili najbrž prepričani, da jih bo vsaj tretjina, če ne pol. Ker so pač glasni. Tisti, ki si tega ukrepa za svoje otroke seveda ne želimo, razumemo pa, da je v tem trenutku to manjše zlo, pa smo tiho.

V teh dneh sem se spomnil na tale posnetek kolesarja iz Londona, ki me je navdušil že pred dvema letoma. Peljal se je po kolesarski stezi, ko mu je nasproti pripeljal voznik mercedesa, ki je poskušal po napačni strani ceste prehiteti kolono. Kolesar ga je ustavil in se mu ni želel umakniti, čeprav ga je voznik nekajkrat zadel z avtom, stopil iz avtomobila in kričal nanj. Najbolj me je navdušilo, kako mirno je kolesar od voznika avtomobila zahteval, naj spoštuje predpise, čeprav bi šel s kolesom lahko brez težav mimo in si rekel, da se njega to ne tiče. Več tega si želim tudi v Sloveniji, mirnosti in doslednega vztrajanja pri spoštovanju predpisov. Kot smo lahko izkusili, se to tiče vseh nas, ne le inšpektorjev in policistov.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 97
  • andrej1 19:16 02.december 2021.

    Idiot.

  • Avatar ecipeci
    ecipeci 00:56 21.november 2021.

    Janez Zalaznik vazno, da je tebi cepivo fajn prijelo! 🤏🏻🧠

  • KreKre.... 18:50 19.november 2021.

    četrtina pijancev polovica kadilcev pa še kak se najde k bog ve kva meče vase.... NEEE CEPIVO TO PA MORA BITI NEVARNO KAJNE ZA MOJE ZDRAVJE.... tok neumga folka pa še ne, raj trmasti bit pa drkat vse okol sebe ...prikaži veče k je tok prekleto dougcajt pa si delat državi probleme kretenski folk da te srt prime