Slovenija
2973 ogledov

Tako je potekalo samotestiranje v šolah

Covid, otroci, šola Profimedia
Ravnatelji več izobraževalnih ustanov niso beležili večjih težav pri samotestiranju učencev in dijakov, ki je od danes obvezno trikrat tedensko.

Učenci in dijaki so začeli obvezno samotestiranje na novi koronavirus, ki se izvaja v šolah. ''Vsi ravnatelji smo se malce bali tega dne,'' je uvodoma pojasnil ravnatelj OŠ Sevnica Aleš Tuhtar. Kot je pojasnil, so bili pritiski na srečo majhni, nestrinjanje z ukrepi je izrazilo približno 5 % staršev. OŠ Sevnica v tem šolskem letu obiskuje 760 učencev. ''Vsi učenci so se danes testirali, testiranje je potekalo brez težav, bili smo pripravljeni,'' je dodal. Starše, ki nasprotujejo samotestiranju, bodo danes še enkrat pozvali k spoštovanju odloka. Tuhtar sicer podpira predlog več ravnateljev, da bi se samotestiranje za prvo triado lahko izvajalo doma, četudi otroci danes niso imeli težav pri izvedbi.

Temu pozivu se pridružuje tudi Robert Kerštajn, ravnatelj OŠ Prežihovega Voranca Jesenice. Tudi v tej osnovni šoli s samotestiranjem niso imeli nobenih težav. ''Učenci so bili kooperativni, učiteljice in učitelji pa so jih na prijazen način spodbudile k izvedbi, predvsem mlajše,'' je dejal. Kot je poudaril, danes nihče od otrok ni dobil pozitivnega rezultata pri samotestiranju, učni proces pa poteka kot običajno.

Nekaj staršev je sicer že prej izrazilo svoje nestrinjanje z ukrepom in soglasja niso podali. Posledično manjše število učencev danes ni prišlo v šolo, temveč so se pouka udeležili na daljavo, je pojasnil Kerštajn. Šola namreč starše, ki izrazijo nesoglasje, obvesti, da se njihov otrok do nadaljnjega izobražuje na daljavo, ker zanj velja prepoved zbiranja v prostorih šole.

Tudi drugod brez večjih težav

Obvezno samotestiranje na novi koronavirus je danes v šolah po navedbah tudi drugih povprašanih ravnateljev povečini steklo brez večjih težav, tudi pri najmlajših, poroča STA. Učencev, ki so zaradi nestrinjanja staršev s samotestiranjem ostali doma, je malo, točne podatke in splošne vtise o tem še zbirajo. So pa ponekod starši nestrinjanje izrazili s shodom pred šolo.

Ravnateljica OŠ Lava Celje Marijana Kolenko je povedala, da so se pripravili tako učitelji kot učenci, ki so si predhodno ogledali videoposnetke samotestiranja in se o tem pogovorili. ''Na razredni stopnji sicer traja dalj časa, na predmetni stopnji pa so priprave in samotestiranje stekle zelo hitro. V šoli se je samotestiralo okrog 70 odstotkov učencev od 506, s tem da je en razred v karanteni. Za izobraževanje na daljavo so se odločili okrog trije odstotki staršev," je dejala.

Dodala je, da je sicer deset staršev prišlo pred šolo in so izrazili nestrinjanje s samotestiranjem, a so bili tudi na to pripravljeni ter zadevo uredili po protokolu.

Samotestiranje otrok Samotestiranje Slovenija Nov poziv ministrice, šole dobile nove okrožnice

Ravnateljica OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, Irena Kodele Krašna, je prav tako zabeležila manjše število neodobravajočih odzivov s strani staršev, nekateri pa so jih le obvestili, da bodo otroci doma. "Le dva učenca od 745 sta prišla v šolo kljub temu, da se starši niso strinjali s samotestiranjem, zato smo jih poklicali, naj pridejo po otroka," je povedala. Podatke o številu otrok, ki danes niso prišli v šolo zaradi samotestiranja, na ajdovski osnovni šoli še zbirajo.

Ravnatelj Gimnazije Nova Gorica Andrej Šušmelj je povedal, da večjih težav ob začetku samotestiranja ni bilo, si pa nabirajo izkušnje, kaj bi lahko izboljšali. "Težavo pa predstavlja to, da se je kakšen posamezen dijak testiral kje drugje. Tak test mu velja 48 ur, kar pomeni, da je danes lahko v šoli, jutri pa bo potreboval drug test, zato se bo moral samotestirati. Časa za samotestiranje pa v četrtek ne bo," je dejal Šušmelj.

Organizacija samotestiranja

Samotestiranje je predvideno praviloma ob ponedeljkih, sredah in petkih, organizacija samotestiranja glede časa in kraja pa je v pristojnosti šole. Ministrstvo za izobraževanje je pred začetkom obveznega samotestiranja šolam poslalo dodatna pojasnila in obenem napovedalo tudi pripravo posebne aplikacije, kamor bodo šole vnašale podatke o številu učencev, ki se bodo izobraževali na daljavo.

Odlok pri samotestiranju otrok v šoli ne predvideva sodelovanja staršev, in sicer ne glede na starost učencev. Šola lahko izjemoma dovoli sodelovanje staršev pri izvajanju samotestiranja učencev prvega vzgojno-izobraževalnega obdobja.

Šole zaradi samotestiranja ne vzpostavljajo nove evidence z osebnimi podatki učencev, ki se samotestirajo.

Ministrstvo je pojasnilo tudi, kako naj šole ravnajo v primerih, če bodo v šolo prišli otroci brez soglasja njihovih staršev za samotestiranje. Po navedbah ministrstva šola tudi tem učencem "zagotovi varno okolje, ki poleg preprečevanja okužbe preprečuje tudi povečanje stiske in stresa učencev", starše pa pozove, da nemudoma pridejo po svoje otroke. Šola o tem obvesti tudi center za socialno delo. Odgovornost staršev pa je, da organizirajo odhod otroka domov, so zapisali.

Če pa učenec pozabi prinesti podpisano soglasje staršev, lahko ti podajo tudi ustno soglasje, učenec pa naslednji dan prinese pisno soglasje.

Zdravstveni minister Janez Poklukar in šolska ministrica Simona Kustec sta v teh dneh že poudarila, da pomeni samotestiranje nujen ukrep za ohranjanje odprtih šol. "Otrok bo pred začetkom pouka opravil samotestiranje. Otroci si v tej starosti dnevno vrtajo po nosu. Stvar je enostavna, neboleča, ne pušča posledic. S tem otroka, ki še nima znakov okužb, izločimo iz razreda in preprečimo širjenje okužb," je na včerajšnji novinarski konferenci vlade potek samotestiranja izpostavil pediater Denis Baš.

dezurni@styria-media.si

Samotestiranje otrok Covid-19 Slovenija Psiholog o samotestiranju in razpravah: "Ne lomimo kopij na hrbtih otrok!"
Komentarjev 12
  • pofukanavlada22 13:07 18.november 2021.

    OVCEEEEEEE

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 05:33 18.november 2021.

    Iz otrok delate ovce

  • h4ck3r 13:06 17.november 2021.

    "Dodala je, da je sicer deset staršev prišlo pred šolo in so izrazili nestrinjanje s samotestiranjem"...bogi otroci, pa jaz bi se pogreznil v zemljo, da bi mi starša to naredila pred celo šolo. Namesto, da bi se zamislili, kakšno psihično ...prikaži več stisko sami povzročajo svojim otrokom za lastnim obnašanjem, raje prelagajo krivdo na druge. Pa verjamem, da je ta korona samo še dodatek k vsesplošnemu idiotskemu obnašanju tudi drugod.