Slovenija
6765 ogledov

Nov poziv ministrice, šole dobile nove okrožnice

Samotestiranje otrok Profimedia
Jutri se v slovenskih šolah začenja samotestiranje učencev in dijakov. Šole tik pred zdajci dobile novo okrožnico.

V Sloveniji še vedno razvnema duhove odlok vlade, ki predvideva obvezno samotestiranje trikrat na teden šolarjev in dijakov v prostorih šol. Ministrstvo je prejelo številne vprašanja in pobude, med drugim tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića. 

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je zatem pojasnila, da je ljubljanskega župana v včerajšnjem pogovoru, v katerem jo je seznanil s pobudo, da bi se učenci prve triade samotestirali doma, prosila za spoštovanje veljavnega odloka. Vsem ostalim slovenskim županom pa je poslala poziv, naj podprejo ravnatelje pri izvajanju proticovidnih ukrepov.

Ministrica je v pismu županom zapisala, da najbolje poznajo delovanje določene šole in njenega vodstva. Pozvala jih je, naj ravnateljem čim bolj pomagajo pri organizacijskih in drugih težavah zaradi izvajanja odloka.

Nova okrožnica 

Medtem so danes popoldne slovenske šole prejele novo okrožnico s strani ministrstva z dodatnimi pojasnili pred jutrišnjo uvedbo obveznega samotestiranja otrok v šolah. Prvo so prejeli v soboto. 

Med drugim je v danes prejeti okrožnici zapisano, da protokol samotestiranja učencev, ki ga je izdalo ministrstvo, predvideva izjemo, da učenci, ki zaradi posebnih potreb samotestiranja ne morejo opraviti sami, samotestiranje s starši ali zakonitimi zastopniki opravijo doma, nato šoli ali zavodu sporočijo izvid testa na evidenčnem listu. 

"Navedeno pomeni, da se tudi učenci s posebnimi potrebami samotestirajo v šoli. Če se bo to izkazalo kot neizvedljivo na prvem samotestiranju, potem se boste s starši dogovorili, ali se bo učenec v bodoče testiral doma. Izjema je lahko zdravniško potrdilo," piše v okrožnici. To je edina izjema odloka. 

Kot je znano, se bodo učenci, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT in se ne bodo samotestirali, izobraževali na daljavo. V okrožnici je zapisano, da se ocenjevanje znanja takšnim učencem, ki se ne izobražujejo v šoli, ne izvaja. Na ministrstvu so napovedali tudi pripravo posebne aplikacije, kamor bodo šole vnašale podatke o številu učencev, ki se bodo izobraževali na daljavo.

Če ne bodo imeli soglasja, poziv staršem

Ministrstvo je pojasnilo tudi, kako naj šole ravnajo v primerih, če bodo v šolo prišli otroci brez soglasja njihovih staršev za samotestiranje. Po navedbah ministrstva šola tudi tem učencem "zagotovi varno okolje, ki poleg preprečevanja okužbe preprečuje tudi povečanje stiske in stresa učencev", starše pa pozove, da nemudoma pridejo po svoje otroke. Šola o tem obvesti tudi center za socialno delo. Odgovornost staršev pa je, da organizirajo odhod otroka domov, so zapisali.

Če pa učenec pozabi prinesti podpisano soglasje staršev, lahko ti podajo tudi ustno soglasje, učenec pa naslednji dan prinese pisno soglasje.

Inšpekcijski nadzori

Na koncu okrožnice je navedeno, da bo Inšpektorat RS za šolstvo in šport na dnevni ravni izvajal redne nadzore v zvezi z izvajanjem ukrepov za preprečevanje širjenja virusa. 

Šole zaradi samotestiranja ne vzpostavljajo nove evidence z osebnimi podatki učencev, ki se samotestirajo. Zaradi morebitnega inšpekcijskega nadzora pa mora šola zagotoviti podatek o številu samotestiranih na določen dan ter izkazati, na kakšen način šola sicer preverja izpolnjevanje pogoja PCT. Inšpektorat RS za šolstvo in šport namreč vse zavode seznanja, da bo na dnevni ravni izvajal redne nadzore v zvezi z izvajanjem ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19.

Samotestiranje, covid-19 Sviz Slovenija Propadel zadnji poskus za samotestiranje učencev doma Covid-19 v Ljubljani Covid-19 Slovenija Najnovejša prognoza: Epidemija še narašča, takšne so ocene

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • mihatirs 06:40 17.november 2021.

    Kje je ta ministrica doma, da ji grem razložit par stvari???

  • Cccc 22:34 16.november 2021.

    Najboljša je pa ta, da otrokom med telovadbo v zaprti telovadnici ni potrebno nositi mask (logično), kar takoj poruši vse argumente v prid maskam.

  • Avatar DvaPlusDvaJe4
    DvaPlusDvaJe4 22:27 16.november 2021.

    Let's go Brandon!