Slovenija > Komentarji in kolumne
21 ogledov

Rezanje dvornih dobaviteljev

Zakaj vlada s popisom že najdenih notranjih prihrankov sindikatom ne pride naproti?

Andreja Basle (Foto: Anže Petkovšek) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Slovenija je že nekaj tednov znova v recesiji. In treba bo čim bolj realno – a tudi pravično! – pogledati, kaj lahko (vsaj začasno) pogrešamo. Vtisa, da smo pri tem na dobri poti, (še) ni. Dialog med vlado in sindikati o varčevanju je namreč videti, kot da se pogovarjata eden, ki govori le kitajsko, in eden, ki govori le svahili.

Sindikati hočejo vedeti, "koliko je vlada privarčevala pri sebi" – v prevodu: pri javnih naročilih, materialnih stroških, najemninah, storitvah za IT, stroških za najrazličnejše adaptacije in vzdrževanja. Ja, tako preprosto! Šele če so te številke dovolj izdatne, bi dali svoj delež – plače. Vse drugo bi bilo nespodobno, menijo.

Vlada na drugi strani s tem preprostim popisom že najdenih notranjih prihrankov (ne zna ali noče) priti naproti, ampak trmasto vztraja pri svoji – le nekoliko drugače zapakirani – različici 140 ukrepov. Med njimi najdemo na primer prav ukinitev agencije za javna naročila, racionalizacijo vsebin na področju gozdarstva, karkoli to že je, in racionalizacijo javne službe v sladkovodnem in morskem ribištvu ter preoblikovanje 13 šol v podružnice in tako naprej in naprej.

Pravično. Veliko preveč razdrobljenih ukrepov za tako krizni čas, da bi kdorkoli lahko ocenil, ali bo vse skupaj delovalo in predvsem ali so rezi vsaj približno pravični ali pa se bodo na koncu koncev "dvorni dobavitelji" še naprej redili v državnih jaslih ter se režali državljanom in javnim uslužbencem, ker so v tej vsesplošni krizni situaciji zategnili pas namesto njih.

Komentarjev 1
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 05:58 30.marec 2012.

    Ogromn prihranek bi bil,če bi ukinili polovico občin in jih pripojili večjim,primer občina Destrnik,ki ma 7 prebivalcev od tega eden med tednom v Ljubljani ne more bit svoja občina,saj nimajo niti za burek,kaj šele za kakšno resno delo,da o pufih ...prikaži več ne govorimo,kolk jih majo take občine!!!