Slovenija > Komentarji in kolumne
5055 ogledov

Rojen v Strasbourgu, ubijal v Strasbourgu

Cherif Chekatt, napadalec v Strasbourgu
"Glede Cherifa Chekatta ni nič eksotičnega. Rojen je v Strasbourgu, ubijal je v Strasbourgu. Ni se vrnil iz Sirije ali Iraka. Gre za sklenjen krog od delikventa, kriminalca do terorista," je dva dni po napadu v Strasbourgu zapisal eden od osrednjih alzaških časopisov.

Sergeja Hadner Hvala | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Cherifa Chekatta so zaradi kriminalnega dejanja prvič prijeli pri desetih letih, prvič obsodili pri 13-ih letih. Do svojega 29. leta je samo v Franciji kartoteko zapolnil s 67 kriminalnimi dejanji, krajami, ropi, pretepi ... V Franciji, Nemčiji in Švici je bil obsojen 27-krat, zadnjič je iz zapora prišel leta 2017, ko ga je Nemčija iz države tudi izgnala. "Bil je samo navaden kriminalec, nič posebnega. Nobene skrajnosti nismo opazili," je dejal njegov nemški odvetnik. Sosedje so Cherifa Chekatta, ki je maroško alžirskega porekla, opisali kot precej bolj običajnega glede na zelo tradicionalna brata.

Francoska policija je Chekatta vodila pod kodo "fiche S". Gre za sumljive posameznike, okoli 25 tisoč jih je v Franciji, ki pa niso pod stalnim nadzorom. Chekatta so kategorizirali zaradi njegove verske radikalizacije. Po tem, ko so Chekatta dva dni po napadu pokosili streli policistov, je odgovornost za napad prevzela skupina Islamska država."Povsem oportunistično priznanje IS-ja ne spremeni ničesar. Gre za posameznika, ki ga je obsedlo zlo," je komentiral francoski notranji minister Christophe Castaner.

Kakšno zlo ga je obsedlo, kakšen je bil njegov motiv, ne bomo vedeli nikoli. 29-letnik je napadal v srcu Strasbourga. Žrtve je streljal v hrbet in ciljal glavo. Prva žrtev je bil 45-letni tajski turist Anupong Suebsamarn. Mehanik Kamal Naghchband, oče treh otrok,  ki se je v Strasbourg preselil iz Afganistana, je izkrvavel. 61-letnega domačina so streli pokosili pred restavracijo, kjer je bil na večerji. Tri dni po napadu je umrl italijanski novinar Antonio Megalizzi, ki je spremljal zasedanje Evropskega parlamenta. Napadel je še dva glasbenika, ki sta igrala na ulici, eden od njiju je v kritičnem stanju, 20-letno študentka iz Metza, 18-letno domačinko ... Je svoje žrtve izbiral? Koga je tako zelo sovražil, da mu je želel smrt? Kaj je bilo gorivo njegovemu besu?  

Cherif Chekatt je pripadal francoskemu socialnemu dnu. Socialnemu razredu, ki je nižje kot podplačani razred, ki se udeležuje množičnih protestov v rumenih brezrokavnikih. Chekatt se za te proteste ni kvalificiral. Bil je brez dela, brez znanja, brez brez občutka, da je cenjen ali za koga pomemben. Sovražil je svoje življenje brez prihodnosti. Bil je lahka tarča vseh radikalizacij, svoje somišljenike, učitelje in idole je srečeval v zaporih. Bil je bil potomec priseljencev, vendar razlog, da je moril v Strasbourgu ne izhaja iz tega. Chekatt se ni rodil kot morilec, odrinjen na rob socialnega dna, je morilec postal v Franciji. 

"Srečno pot nazaj, v zaenkrat še varno Slovenijo!" je bila prijazna želja ob vrnitvi skupine novinarjev, ki smo bili priča dogajanju v Strasbourgu. Tisti "zaenkrat" pa je grozeče obvisel v zraku.  

sergeja.hadner@zurnal24.si
streljanje Strasbourg Komentar Slovenija Ne streli, ne kri in ne mrtvi, v spominu mi bodo ostale oči



 

 

Komentarjev 2
  • McClain 12:00 15.december 2018.

    celo je rahlo podpovprecen, sam 4 je likvidirasl in nekaj pohabil. Islamska drzava ne more biti prav zadovoljna, po moje imajo še boljše kadre...