Slovenija > Komentarji in kolumne
0 ogledov

Se bo Pahor '04 ponovil to poletje?

Ksenija Koren, novinarka Žurnala24. Žurnal24 main
Pomešajte strankam računice. Izkoristite možnost preferenčnega glasu! Odločajte!

Stranke te dni dokončno sestavljajo liste, s katerih bomo 7. junija na evropskih volitvah izbrali novo slovensko posadko v Evropskem parlamentu.

Imen na listah je veliko, a realno možnost postati eden od sedmih slovenskih evropskih poslancev ima le kakšnih deset kandidatov. Večinoma nosilci list največjih strank v domačem parlamentu in zmagovalec zadnjih evropskih volitev Lojze Peterle. Volilna aritmetika je pač taka, da so se na prvih slovenskih evropskih volitvah leta 2004 kandidati nižje na lestvici pokazali za statiste, ki zgolj posodijo svoje ime in obraz. Edina izjema volitev poleti 2004 je današnji premier Borut Pahor. 27.385 volilcev, ki so izkoristili možnost preferenčnega glasu in obkrožili njegovo ime na listi, je podrlo hierarhijo, ki jo je postavila stranka. In volilci so zmagali.

Ženske naj bodo doma? Polna usta enakopravnosti, osmi marec je celo predsednik republike letos postavil za prvorazredno temo, med nosilci evropskih list glavnih strank pa niti ene ženske ... Niti svežih obrazov. Stranke želijo s svojim izborom v politično življenje vrniti predvsem stara imena. Ljudi, ki smo jih v preteklosti gledali kot ministre in oh in sploh pomembne funkcionarje. Dolgčas.

Volilci, vzemite stvar v svoje roke! Rezervirajte si nedeljo, 7. junija, pojdite na evropske volitve in izbirajte! Volite ženske, volite mlade, volite tiste, ki so vam všeč! V nasprotnem primeru, se bojim, Slovenija prihodnjih pet let ne bo imela evropske poslanke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.