Slovenija > Komentarji in kolumne
23 ogledov

Sindikat mladih staršev, prosim!

Na pogajanjih o pokojninski reformi (in trgu dela) bi moral sedeti tudi sindikat mladih staršev.

Manca Borko | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
V moji okolici je morda le nekaj posameznikov včlanjenih v kakšen sindikat. Za sindikat mladih staršev pa še nisem slišala, čeprav se že nekaj časa sprašujem, kdo zastopa njihove interese in kdo interese mladih nasploh. Študentske organizacije zastopajo študente (pa še tiste bolj slabo in po taktu lastnih parcialnih interesov). Sindikati zastopajo, čez prst povedano, javne uslužbence in delavce. Upokojence zastopa Desus. Kdo pa zastopa izobraženo 29-letnico na avtorski pogodbi? Pa mlade starše, ki so jim zaradi varčevanja za stanovanja z novo socialno zakonodajo močno dvignili plačilo vrtca? Kdo zastopa mamo, ki ima dva otroka v šoli, dela več, kot predpisuje delovna zakonodaja, in doma drži pokonci tri vogale?


Dovolj. Veste kaj, dovolj je. Preden se pogovarjamo naprej, mi povejte, kdo zastopa interese izgubljene generacije. Generacije, zaznamovane s prekernim delom, ki je vstopila na trg delovne sile, ko je udarila kriza. Ni normalno, da mladi pri tridesetih nikakor ne dobijo redne službe in da tisti, ki jo imajo, ves čas trepetajo zanjo, saj bodo odleteli prvi. Ni normalno, da nimajo praktično nikakršnih možnosti, da bi zaslužili za svoje stanovanje brez pomoči staršev. Ne, in ni normalno, da bodo, ker pač nimajo svojega sindikata, breme pokojninske reforme spet bolj težko nosile ženske, ker imajo otroke. Izgubljena generacija verjetno pokojnin sploh ne bo dočakala. Na ministrstvu namreč niso mogli odgovoriti na vprašanje, kaj nova pokojninska reforma prinaša 30-letnikom.

Komentarjev 4
  • Pikapoka86 20:54 05.oktober 2012.

    Se strinjam, da je družboslovcev veliko, preveč. Vendar nismo vsi za vse, eni pač ne za tehnične, naravoslovne poklice.Glede bonitet pa tako - sama iščem službo trenutno leto in pol, nisem izbirčna, delala sem že marsikaj, niti najmanj ne ...prikaži veče pričakujem, da mi pade z neba.. Ker so rezultati nikakršni, sem se vpisala naprej, po domače 'vlečem status'. Če država dopušča, da je stanje na trgu dela takšno kot je, potem si pač jaz dopuščam, da izkoriščam bonitete študentskega življenja dokler se da, da lahko tako vsaj do določene mere živim neodvisno od svoje osnovne družine. Vse več mladih, ki jih poznam, išče službo v tujini ali jo je že uspelo najt.. če nam po kakšnem naključju uspe splavat iz situacije v kateri smo se kot država znašli, me zanima, koliko 'izgubljene generacije', ki jo omenja avtorica, bo čez npr 5 let sploh še tukaj. Menim, da je tak beg možganov v prihodnosti lahko problem.

  • amadeja 09:01 05.oktober 2012.

    Veš kaj, klamfat kar nekaj v tri dni in metati v isti koš vse ni potrebno. Imam 7. stopnjo izobrazbe tehnične smeri in a veš kako sem zaposlena če bi temu lahko rekli tako? Preko s.p.-ja! In ja, tega je ...prikaži več sedaj kot gob po dežju. Faks sem delala redno in vmes garala vsa leta še preko ŠS da sem se lahko preživljala. Službo sem iskala dolgo vsak dan poslala vsaj 5 prošenj na večino sploh ni bilo odgovora pa imam določene izkušnje. Potem sem dobila le to prek S.P.-in ti povem kako je to...ko ni dela sem prva doma in tako v povrečju delam 7 mesecev v celem letu, na bolniško ne smem ker sem plačana na uro in seveda potem ni denarja, prispevki so 320€ na mesec in še 50€ za računovodkinjo...torej v letu zaslužim 7000€ od tega plačam 4500€ prispevka državi in 600€ računovodkinji sem ne štejem še bencina in prehrane...no, koliko mi potem ostane a ? Mož ima 1200€ neto plače imava enega otroka za katerega pa plačujeva vrtca 240€ mesečno (praktično z eno plačo), smo v podnajemu, ker si svojega stano

  • slow_slow 11:32 04.oktober 2012.

    država je kriva, da je šolanje kot je, in glede na to da ne moreš dobit službe si raje študent kako dolgo si pač lahko, te vsaj mogoče dobiš kakšen € preko dela,3000€ bruto :D ne vem kako si ...prikaži veči dobil takšno cifro ne, tega se nobeden ne bi branil.