Slovenija > Komentarji in kolumne
31 ogledov

Šlamparija in improvizacija

Razkrivanje vladnih šlamparij in ne ideološko zmerjanje je priložnost za opozicijo.

Borut Hočevar. | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zgodba v članku je v nebo vpijoč primer, kako šlampaste predpise pripravljata in sprejemata slovenska izvršna in zakonodajna oblast.

Povzemimo: naš bralec razmišlja, da bi prihranke prenesel v tujino. Če jih skrije pred slovenskimi socialnimi delavci, bo dobil več državnega denarja. Ravnanje je sicer nezakonito, a socialne službe niso usposobljene za odkrivanje takšnih nezakonitosti.

Torej: prihranke pošljimo v tujino in se odpravimo po socialno pomoč. Izkoristimo šlamparijo in improvizacijo v državnih ustanovah in zakonodaji.

Zmerjanje. Izraza šlamparija in improvizacija je na sobotnem kongresu stranke SD uporabil njen novi šef Igor Lukšič. Napovedal je, da se bo njegova stranka trše lotila vlade. "V vladi je preveč šlamparije in improvizacije," je dejal v Kočevju. To je zelo res.

Da bi opozicija le ravnala tako. Zmerjanje koalicije z neoliberalci Slovencem ne prinaša nobene oprijemljive koristi. Razkrivanje neučinkovitih in nesmiselnih ukrepov je sicer precej težje od ideološkega kričanja, a bi ga pozdravil večji delež volilcev.

In nemara tudi nagradil. Seveda je treba gledati koaliciji pod prste pri velikih zadevah: varčevalnem programu, dokapitalizaciji bank, oživljanju gospodarstva in pripravi zakonodaje. Smiselno pa se je vtakniti tudi v podrobnosti: v izvajanje zakonov in v profesionalnost javnih uslužbencev. Ne nazadnje tudi zato, ker, kot so rekli naši predniki, iz malega raste veliko.

Komentarjev 1
  • Lavdan 10:37 05.junij 2012.

    S takimi ukrepi bomo prišli do tega, da socialnih pravic ne bo več in bodo cene za vse enake. Edino kar bo ostalo bo obdavčitev prihrankov.