Slovenija > Komentarji in kolumne
12 ogledov

Slovenija edina v družbi z Bolgarijo

Glede na pravice pri bolniških dopustih smo med najbolj socialnimi državami v Evropi.

primorska 11.10.2008, koper, suzana kos, foto: dare cekelis | Avtor: Dare Čekeliš Dare Čekeliš
V Sloveniji imamo na leto od 10 do 11 milijonov izgubljenih delovnih dni; zaradi bolezni ali poškodb vsak dan v službo ne pride približno 39 tisoč ljudi. Kot lahko preberemo v strokovnih analizah, je glavni vzrok za absentizem, torej odsotnost od dela, predvsem delovno in socialno okolje, v manjši meri pa zdravstveno stanje zaposlenih.

V spletni anketi našega časnika je pred dnevi na vprašanje, ali poznajo koga, ki je izkoriščal bolniški dopust, pritrdilno odgovorilo kar 79 odstotkov sodelujočih. Kaj je razlog za tako veliko število, ne znamo presoditi; je nepravilnosti dejansko res toliko in nadzor nikakršen ali morebiti ljudje o domnevnih goljufijah govorijo kar v tri dni?

Je treba delat'

Pravzaprav ne vem, ali sem bila sama dejansko kdaj na bolniškem dopustu, pa sicer ne spadam med nadpovprečno krepke ali zdrave posameznike. Morda je to le posledica dejstva, da že leta delam v zasebnem sektorju in da je na primer eden od mojih nekdanjih šefov vedno govoril: "Če si na dopustu ali bolniški, še ne pomeni, da si v penziji."

Glede na dostopne podatke in mednarodne primerjave je Slovenija na področju pravic iz bolniškega dopusta zagotovo še vedno zelo socialna država, saj je ob Bolgariji edina, ki nima časovne omejitve glede trajanja, pa tudi 80 odstotkov nadomestila iz javnih sredstev za čas bolniškega dopusta je med najvišjimi v Evropi. V Italiji je na primer lahko delavec na bolniškem dopustu le do šest mesecev in že po treh tednih je upravičen le še do polovice nadomestila plače.

 
Komentarjev 3
  • Žurnalček 13:21 03.december 2013.

    Ruknjen članek , dqa ne vem ali misli na obdobje socialne pravičnosti in socializma pred letom 1991 ali misli sedaj. Kako si sploh upa napisati , pa če je podatek dobila od najuglednejših ustanov , da v SLO ne pride ...prikaži več na delo dnevno 39.000 ljudi . Potem pa zraven še anketa . kot da ljudje hodijo v službo samo 5 let . Ja pa valda boš v bolniški in to vsak , ki mu operirajo slepič, žolč, zlom roke noge da o drugih napadlanih boleznih ne govorimo. Jaz sem bil na bolniški 9 mes., pa 2.5 mes., pa 2 mes., pa 1 mes. v 35 letih , nisem bil pa niti dneva po 1991 letu ,čeprav bi moral biti skupaj tam ~ 1-2 mes. pa sem se reševal z dopustom in viškom ur ter prostimi dnevi .

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 20:33 02.december 2013.

    Kakšno skropucalo od članka (in od avtorja - pa še sliko si je upala prilepit ;-) )

  • Veteran 20:16 02.december 2013.

    Draga novinarka tvoje "garaško" delo se težko primerja s pravim težkim delom in na koncu vedi, da bolezen ne izbir; lahko boš ti kmalu na vrsti!!??