Slovenija > Komentarji in kolumne
4762 ogledov

Slovenska politika je rešila 1000 življenj

covid otrok z masko park Profimedia
Kako smo premagali koronavirus.

Na prvi pogled je pandemija covida čedalje hujša. Število okuženih narašča, število mrtvih narašča, umrlo je že tri četrt milijona ljudi, toplo vreme virusa ni ustavilo, jeseni in pozimi bo še slabše. A v resnici je podobno kot pri marsikaterem športu ali šahu po polovici tekme – medtem večina vidi izenačeno situacijo, je strokovnjaki jasno, da je tekma že dobljena.

Naštejmo ključne razloge: cepivo je tu, globalizem razkrinkan, gospodarstvo oživlja, preživljamo prvo približno pravo pandemijo, znanje je naraslo. Rusi in Kitajci že poskusno cepijo, jeseni bo steklo v večjih serijah. ZDA in EU zamujata, ker mora biti cepivo povsem varno. V Rusiji in Kitajski lahko nekaj več tvegajo, a tudi v ZDA in EU bo konec leta cepivo verjetno že v rabi. Čeprav bo cepivo v Evropi prostovoljno, bo hitro zmanjšalo nevarnost korone. Če ima znanost dovolj časa in sredstev, slej ko prej reši praktično vse probleme. Kot posamezniki (na primer politiki) smo včasih sila neumni, a kot človeštvo smo praktično genialni!

Matjaž Gams | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Čeprav je pandemija marsikomu naredila najslabše leto v življenju, nas je naučila ne samo ponižnosti, ampak veliko pozitivnega. Recimo, pred korono se ni dalo elektronsko podpisovati dokumentov, češ da ni pravno veljavno. Pred korono je bilo potrebno producirati na kilograme papirja za vsako malenkost, kar naenkrat je šlo vse elektronsko. Ni čudno, da je ena izmed nagrad konference IS2020, največjega računalniškega dogodka pri nas, kandidirana za korono, saj je uspela izboljšati več kot strokovnjaki
informacijske družbe v desetletjih.

Naslednja novost je uvrstitev globalizma med 10 najbolj nevarnih groženj človeštvu. Se še spomnite, ko je Slovenija zaprla meje z Italijo, da bi zaustavila eksponentno rast kovida pri nas, pomembni evropski voditelji pa so nam žugali s prstom, da se meja pač ne sme zapirati v enotni Evropi? Tistemu ekstremnemu globalizmu, ko si lahko potoval po celem svetu za zabavo in nekontrolirano delil viruse in invazivne vrste, še tako problematični migranti pa so bili sprejeti z odprtimi rokami v zahodni civilizaciji, je vsaj za silo odklenkalo.

 

Tudi slovenski politiki lahko kvalitetno delujejo 

Vsaj občasno lahko pohvalimo slovensko politiko, tako levo kot desno, za kakšno kvalitetno delovanje, in obvladovanje kovida je bilo glede na žarišče v bližnji Italiji izredno kvalitetno. Rezultat – po izbruhu v Italiji smo bili med 10 najslabših držav na svetu glede števila mrtvih na milijon prebivalcev, sedaj smo na 67. mestu (60 mrtvih na milijon). Hrvaška je na 83. mestu (40 mrtvih na mio), a ne meji na Italijo.

Za primerjavo: ZDA so desete s 525 in Belgija je druga z 858 mrtvimi na milijon. Po vzoru ZDA bi jih v Sloveniji umrlo 1050 in po
zgledu Belgije 1700. Uspešni ukrepi so torej rešili vsaj 1000 življenj v Sloveniji! Če upravičeno zaploskamo slovenski politiki za uspešno delovanje glede korone, se boste pridružili, ali boste primarno gledali skozi levo/desno prizmo?

Naslednji žebelj v krsti korone je oživljanje gospodarstva, povezano s čedalje več spoznanji, kako se virus širi in kako ga obvladovati. V praksi to pomeni, da z relativno blagimi ukrepi lahko obdržimo praktično neokrnjeno gospodarsko rast in tudi normalno delovanje. Kaj pa je groznega, če moramo v trgovino z masko in če ne smemo iti v disko po 24h oziroma če imamo odprto vsaj eno okno v sobi?

Po drugi strani pa so se aktivnosti na prostem, kjer je več kot meter razdalje in kjer ni vpitja ali neposrednega pogovora, izkazale
za praktično neškodljive. Prav tako vemo, da virus na zraku "crkne" v nekaj deset minutah, znotraj pa zdrži nekaj ur do izjemoma nekaj dni. Jeseni in pozimi bo verjetno treba zaostriti ukrepe, ker vreme precej vpliva na infektivnost korone, a takrat bo z malo sreče že cepivo.

Terminator | Avtor:  Warner Brothers/courtesy Everett Collection Warner Brothers/courtesy Everett Collection

V Sloveniji se še vedno smejimo terminatorjem

Korona je prišla kot naročena, da opozori človeštvo, da ne velja zamahniti z roko na opozorila znanstvenikov, kot se nam vrsto let dogaja z na primer avtonomnim orožjem. Najmanj 10 let skušamo v Sloveniji sprejeti sklep o prepovedi avtonomnega orožja, kot je to že sprejel evropski parlament, ker nihče ne verjame, da je to kaj nevarnega ali pomembnega. Naivno in nestrokovno kot pri koroni, kjer ni nihče verjel opozorilom in ko so bila svetovna skladišča bolj ali manj prazna, kar se tiče mask ali respiratorjev. Podobno se marsikdo nasmeje, ko omenimo, da je nujno na Marsu in Luni vzpostaviti trajne človeške naselbine, češ da imamo časa še na milijone let, najmanj toliko, kolikor traja človeška vrsta. A po naših večletnih napovedih bo razvita civilizacija trajala med 1000 in 10.000 leti, torej največ dvakrat toliko, kot so stare egiptovske piramide in zato se v resnici mudi.

Prava zmaga človeštva nad kovidom ne prihaja zato, ker je očitno, da bomo počasi premagali pandemijo, ampak zato, ker nam je bistveno poraslo znanje in predvsem spoznanje, da človeštvo ni večno, da se mora zavedati eksistencialnih nevarnosti kot nebrzdanega globalizma ali ponorelih ideologij.

Čestitke vsem, ki vidite, da smo že na poti zmage proti koroni in še bolj tistim, ki ste spoznali, da moramo zablode globalnega potrošništva zamenjati z bolj človeškimi in vizionarskimi pogledi – če hočemo kratkoročno živeti bolje in preživeti na daljši rok.


Profesor doktor Matjaž Gams je državni svetnik za raziskovalno dejavnost in vodja Odseka za inteligentne sisteme na Inštitutu Jožef Stefan. Ukvarja se predvsem z umetno inteligenco in kognitivnimi znanostmi, je član številnih domačih in tujih društev ter programskih odborov. Avtor izraža svoje mnenje.

Komentarjev 18
  • igorgeus 08:47 14.september 2020.

    1000 življenja ja... onim ko so se obogatili s provizijami na račun zaščitne opreme verjetno.

  • mujica 20:39 19.avgust 2020.

    Kvazi doktor!! Kolko ti je placala drzava, da nakladas taksne svinjarije??? Vsi ste prodane duse!!!

  • plibo 17:45 19.avgust 2020.

    Gospod Gams, resno? 1000? Teh 1000 nima priimkov! Imajo jih pa vsi starčki v domovih, ki predstavljajo 80% umrilh v prvem valu (80% je aboslutni EU rekord!!!). In tako leva in desna politika sta krivi, da se v domovih SPLOH ...prikaži več niso pripravili in jih je v drugem valu umrlo še dodatnih 10+. Med njimi je moja stara mama, z imenom in priimkom. Ne zanima me debata z levimi in desnimi troli tole je namenjeno piscu! PS: Aja,a gremo stavit,da bo v domovih kmalu spet frka?! Boste spet hvalili politiko?