Slovenija > Komentarji in kolumne
10 ogledov

Šolstvo očitno zanima le še Michaela Moora

Premier Miro Cerar naj bi imel pri iskanju novega ministra za izobraževanje, ki bi nasledil dvodnevno ministrico Klavdijo Markež, velike težave. Od univerzitetnih profesorjev naj bi Cerar dobival košarico za košarico, večjega zanimanja za prevzem resorja ni niti med poslanci SMC. Medtem, ko Cerar neuspešno išče novega ministra, pa učitelji uspešno pridobivajo nove pravice.

kolumnist 15.09.2009, Sergeja Hadner Hvala, komentar, kolumna, portret, foto: Bo | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Strokovnjaki s področja izobraževanja, ki bi lahko prevzeli resor izobraževanja, naj bi do premiera Cerarja gojili precejšnjo zamero, saj je, ko je iskal zamenjavo za Stanko Setnikar Cankar, "spregledal“ vrsto sposobnih kandidatov in raje izbral strankarsko kolegico Klavdijo Markež. Ta je že na samem zaslišanju pred matičnim odborom pokazala, da ima za vodenje resorja šolstva premalo tako znanja kot izkušenj. Cerar zdaj pravi, da merilo pri izbiri ministra ni le strankarsko, da išče izkušene in kompetentne osebe, ki pa jim bo lahko tudi zaupal.

Velikega zanimanja za prevzem ministrske funkcije pa ni tudi med poslanci stanke SMC. Cerar naj bi se zelo ogreval za Jasno Murgelj, med možnimi kandidati pa se pojavlja tudi poslanec Mitja Horvat. Oba kandidata sta pravnika, med pedagoško stroko glede njunih izkušenj in sposobnosti ni velikega navdušenja. Sporočilo, ki ga dobivamo, je jasno, javno izobraževanje v Sloveniji je zanimivo le še za razvpitega ameriškega režiserja Michaela Moora.

Medtem, ko Cerar neuspešno išče novega ministra, pa učitelji uspešno iščejo svoje pravice. Po pritisku, ki je sledil napovedi, da zaradi varčevanja dodatne učne pomoči učiteljem ne bodo več plačevali izredno, pač pa bo postala del redne delovne obveznosti, je ministrstvo izposlovalo sredstva, s katerimi so zadovoljili učitelje. Za opravljeno uro dodatne učne pomoči dobivajo nekaj manj kot 12 evrov. Približno toliko zdaj zahtevajo za vrednotenje nalog nacionalnega preverjanja znanja (NPZ). Medtem, ko je bilo plačevanje dodatne učne pomoči pravica, ki so jo učiteljem hoteli odvzeti, pa je bilo vrednotenje testov NPZ doslej del redne obveznosti. Učitelji bodo tako, s spet odličnimi manevri sindikata Sviz, v času, ko mora ministrstvo zaradi slabega izkopička pri pogajanjih vlade z javnim sektorjem glede plač najti več deset milijonov evrov prihrankov, izbojevalo novo pravico, vredno med pol in milijon evrov. In to za vrednotenje testov NPZ, glede katerih se večina strokovnjakov s področja šolstva strinja, da na način, kot jih izvajamo, niso niti uporabni niti smiselni. Le kaj bi na to rekel Michael Moore?

Preberite še: Si bodo učitelji izbojevali dodatno plačilo?

Komentarjev 2
  • dezurni 19:24 15.april 2015.

    Ups, tole je bilo pa nenamerno. Hvala za opozorilo, smo popravili. :)

  • antitrust 19:21 15.april 2015.

    Anketa ga zmaga; možen odgovor je le DA :)