Slovenija > Komentarji in kolumne
48086 ogledov

Sramotna in podcenjujoča izjava šefa, ki ne bere

Milan Krek
Tej vladi ni jasno, da imamo običajni državljani tudi svoja življenja in dnevne obveznosti ter da ne moremo ves čas preučevati uradnih listov ali čakati, kakšnega asa bo vlada pet pred dvanajsto potegnila iz rokava.

kolumnisti 26.09.07...janez zalaznik...novinar zurnal24...foto: dejan mijovic | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Morda veste, koliko znaša odpovedni rok? Če je delavec pri delodajalcu zaposlen več kot leto, znaša 30 dni. Strošek delodajalca pri povprečni plači 1160 evrov neto pa je več kot dva tisoč evrov. Če gre podjetju slabo, ukrep čakanja na delo pa se je iztekal konec maja, je moralo podjetje o tem, kako junija, razmišljati že maja. Vlada pa je asa iz rokava potegnila v petek, 29. maja, torej zadnji delovni dan v maju. Čeprav so najprej govorili, da se bo čakanje na delo podaljšalo le v turizmu in gostinstvu, so ga podaljšali vsem. Hvalevredno, a koliko delavcev je že dobilo odpoved, ker je vlada to skrivala do zadnjega dne, najbrž ne bomo nikoli izvedeli.

Šole in vrtci so bili podoben primer. Staršem in šolam so v četrtek sporočili, da gredo četrti in peti razredi v ponedeljek v šolo. Da je treba naročiti hrano za malice in kosila, kot je opozoril eden od ravnateljev, ministrski zbor ni pomislil. Ali pa da si morajo starši, če bodo otroci še naprej doma, urediti varstvo ali se z delodajalcem dogovoriti za delo od doma, prav tako ne. Vsi moramo čakati, da bomo skočili, če in ko vlada reče hop, kdor vsega ne zmore v enem dnevu, si je sam kriv.

Vrtci so 28. maja izvedeli, kako bodo delali junija, časa za prilagoditev je bil en delovni dan, prav toliko časa so imeli starši otrok, ki so v vrtcu. 

Sramotna in podcenjujoča izjava

Zaščitne maske so tragikomedija zase. Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je danes na vprašanje, ali gredo ljudje lahko brez maske v trgovski center, odgovoril, da težko razlaga vsako priporočilo posebej in naj ljudje preberejo ukrepe in se jih držijo. Sam pa je o novih pravilih dejal: "Navodila so obširna, nisem še vsega prebral, vsi ukrepi, ki niso bili preklicani, veljajo naprej do preklica."

To je najbrž najbolj sramotna in podcenjujoča izjava, kar je bila izrečena na novinarskih konferencah od začetka epidemije. Šef NIJZ je prišel na novinarsko konferenco, ne da bi prebral nova navodila o zaščitnih maskah. In to še ni dovolj, njemu se jih očitno ne da prebrati ali pa za to nima časa, moral pa bi jih vsak državljan, sicer ga bodo kaznovali, torej vsi upokojenci, dijaki, zaposleni za tekočim trakom, vse čistilke, trgovci in prevajalci. Državljanom torej svetuje nekaj, česar sam ni naredil, to pa je oblastniški cinizem brez primere.

Režim na mejah je še ena podobna zgodba. Prijatelj, ki živi in dela v Luksemburgu, je na mejo prišel, ko ta po dveh dneh ravno ni bila več odprta in še dobro, da je bil policist na meji razumevajoč in ga je spustil na obisk k mami, ne da bi mu odredili 14-dnevno karanteno. Potniki iz Beograda so imeli manj sreče, saj so jim to, da morajo v karanteno, povedali po pristanku na letališču v Ljubljani. Čez noč se je pač spremenila interpretacija odloka, razumljivo, grozile so okužbe iz tretjih držav. Naslednji dan pa so odlok spet razlagali kot prve tri dni. Zagret borec proti širjenju virusa sem to res težko razumel ... 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 54
  • kr_en0 17:50 02.september 2020.

    Človek ki ne pozna lastnih priporočil sevedno mislijo jemati sredstva iz euja in si polniti zepe na račun koronice xD vsaki dan nekdo gre zaradi te smrtonosne gripe ki jih poznam kot v vuhanu bolnice so kr nabasane z ljudmi... ...prikaži več. Zato pa so si si izbrali kitajsko ker je daleč od oči naših ljudi in na tak račun nam lahko potem pošiljajo ilegalce in celo brez mask samo da nas za motijo in zavrtijo od realnega problema kaj vam ni logično in jasno ljudem ponujajo denar za korono in delajo diktaturo

  • nevenka2 02:57 03.junij 2020.

    G. Krek, končajte nategovat ljudi, folk vam in komplet vladi več ne verjame NIČ, virusa nikol ni blo, imam kratko vprašanje za VAS osebno: kje ste bili leta 2019 ko je v Sloveniji umrlo samo zardi virusne gripe 160 ljudi.....fujjjj in fejjjj

  • Avatar Leon
    Leon 14:49 02.junij 2020.

    Dolgoletna zloraba metadona je pustila posledice na pacientu ! Berite bratje !