Slovenija
3379 ogledov

Krek: Naj ljudje preberejo navodila in se jih držijo!

maska Profimedia
Maske so obvezne, ko ne moremo držati medsebojne razdalje 1,5 metra, zato je smiselno, da jo imamo odslej vedno pri sebi.

Morali bomo biti pripravljeni na drugi val

Prvi mož NIJZ Milan Krek je na današnji tiskovni konferenci vlade dejal, da bomo morali vsa navodila še vedno dosledno upoštevati in da so ukrepi še vedno nujni, saj je virus še vedno med nami, čeprav se je "epidemija administrativno zaključila".

"Število okuženih se je umirilo, prišli smo do točke, ko jih je veliko ozdravilo in je malo okuženih, zato je bilo treba epidemijo ukiniti," je povedal in razložil, da se epidemijo razglasi takrat, ko brez dodatne pomoči ne morejo več obvladovati okužb. Da je vlada epidemijo preklicala preuranjeno, je zanikal, saj da naj bi že v začetku maja sestankovali in ugotovili, da se bližamo koncu prvega vala okužb s covidom-19. "To ni bila hipna odločitev," je zatrdil. Dodal pa je, da se lahko zadeva hitro obrne na slabše, zato moramo biti po njegovih besedah pripravljeni. 

Ukrepi veljajo do preklica

Vseeno pa ostaja še veliko nejasnosti pri interpretaciji navodil (oz. pravil) NIJZ, od nošnje mask do protokolov v zdraviliščih, hotelih, bolnišnicah, domovih za starejše ipd. 

koronavirus Slovenija Kako je lahko neupoštevanje priporočila kaznivo

"Navodila so obširna, nisem še vsega prebral, vsi ukrepi, ki niso bili preklicani, veljajo naprej do preklica," je dejal Krek. Na vprašanje, ali torej posameznik lahko stopi brez maske v trgovski center, pa je Krek odgovoril, da "težko razlagam vsako priporočilo posebej, naj ljudje preberejo ukrepe in se jih držijo".

Ljudje, ki so bili v stiku s covid-19 pozitivnimi osebami, naj ne hodijo na obiske v bolnišnice ali v domove za ostarele. Prav tako naj ostanejo doma, če imajo kakršnekoli znake respiratornih bolezni. Maske bodo pri obisku zdravnika nujne za vse. 

Pravila v šolah ostajajo nespremenjena

Za šole NIJZ ne bo prilagajal pravil, čeprav so ravnatelji že opozorili na težave pri prevozu otrok v šole in na težave, povezane z velikostjo razredov. "Večina šol pravila upošteva, ni tako, da se jih ne morejo držati. Mi smo te ukrepe napisali zato, da bi varovali zdravje otrok. Prosim ravnatelje, naj to izpeljejo tako, kot je napisano, ker tako najmanj tvegajo zdravje otrok," je poudaril Krek.

Jelko Kacin, uradni govorec vlade, pa je pojasnil, da bomo maske odslej morali imeti vselej pri sebi in jih nositi po potrebi. "Če bo na vhodu v trgovino varnostnik zahteval, naj si ljudje nadanejo maske, bo treba to upoštevati. Če pa bo v trgovini samo en kupec, nošnja maske ne bo smiselna," je dejal. Vse bo odvisno od gneče, torej, če ne bomo mogli držati 1,5 m razdalje, bo treba nadeti masko. 

"Gre tudi za to, da sami pri sebi ocenimo, kdaj je to obvezno. Nekateri ljudje bodo ves čas nosili maske, nekateri samo občasno, tretji pa samo, ko bodo drugi od njih to zahtevali. Ravnajte se po zdravi pameti," je dodal Krek. Posebej pozorni morajo biti tisti s kroničnimi boleznimi, boleznimi dihal ipd. 

primorska 21.12.2010, koper, milan krek, foto barbara milavec Okužbe Zdravje Krek: Ne bo nam prav lahko! Nismo varni!

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 12
  • Avatar praufo
    praufo 20:54 01.junij 2020.

    kupim masko, poslikano, spodaj zobje, malo višje pa napis "budala sem" ... ne vem če to obstaja, ampak dal bi se narest

  • Avatar praufo
    praufo 20:51 01.junij 2020.

    komaj čakam ta vaš famozni drugi val, pa da crknem, evo, da vidimo ... pa kdo lahko sploh še prenaša te težake? prvi val, drugi val, tretji val ... masko v umazanem žepu, budale jedne , raje crknem kot bi ...prikaži več dnar zapravlal za maske, raje vidm, da je stokrat usrana ... noro!

  • Avatar jate
    jate 20:43 01.junij 2020.

    krek a mislis da bomo vsakih 5 minut brali tvoja navodila ,ki jih kar naprej spreminjas?malo morgen!